Så går det för träbranschen i norr

Hur står det egentligen till med träbranschen i norra Västerbotten i dessa kärva ekonomiska tider? En rundringning bland några företag visar på en stor variation.

" Inom träbranschen i södra Sverige är oron betydligt större inför framtiden än vad som är fallet här i norr där vi trots allt har en byggboom", konstaterar Lena Drugge.

" Inom träbranschen i södra Sverige är oron betydligt större inför framtiden än vad som är fallet här i norr där vi trots allt har en byggboom", konstaterar Lena Drugge.

Foto: Lars Andersson

Norsjö2023-05-15 19:00

Lena Drugge, verksamhetsledare för utvecklingsbolaget Träbransch Norr, som ägs av Västerbottens träföretag, konstaterar att träindustrierna i norra Västerbottens ser en viss minskning i sina orderböcker.

– Men det är naturligtvis skillnad mellan företagen beroende på vilken marknad de har riktat in sig på. Allra bäst går det för de som säljer till projekt inom den offentliga sektorn. Där går det på riktigt bra, berättar hon. 

undefined
Peter Vidmark konstaterar att flera av Drömtrappors husfabrikskunder har haft en kraftigt minskad orderingång, vilket även inneburit färre beställningar hos Drömtrappor.

Nedgången märks enligt henne främst på privatmarknaden.

– Inom träbranschen i södra Sverige är oron betydligt större inför framtiden än vad som är fallet här i norr där vi trots allt har en byggboom, konstaterar Lena Drugge. 

Drömtrappor i Norsjö har tvingats varsla 12 medarbetare om uppsägning.

undefined
"Vi har valt att inte förlänga några provanställningar eftersom fabriken nu går lite på sparlåga", berättar Andreas Lundin, HR-chef vid Grönbo.

– Vi hade också ett par naturliga avgångar så det blev inte fler än så, konstaterar Peter Vidmark, försäljningschef hos Drömtrappor.

Flera av Drömtrappors husfabrikskunder har haft en kraftigt minskad orderingång, vilket även inneburit färre beställningar hos Drömtrappor.

– Men inte alla så vi har trots allt många husfabriker som vi fortfarande levererar till och så har vi ju också en privatmarknad som tuffar på, säger Peter.

undefined
Mattias Jonsson, vd för WB Trä i Burträsk, berättar att de inte märkt av krisen inom byggbranschen speciellt mycket.

Han hoppas att det vänder redan under våren 2024.

– Men än så länge finns det inga direkta signaler på att det blir en vändning redan då.

En fördel med inbromsningen är enligt Peter Vidmark att företaget nu har mer tid att lägga på produktutveckling.

– Under 2024 siktar vi på att lansera en trappkonfiguration där kunderna själva kan rita sin trappa.

undefined
"Vi har jobb i fabriken i Jörn fram till slutet av september. Jag är i alla fall hoppfull eftersom byggandet nu kommit i gång på allvar i Skellefteå", säger han.

Hos Grönbo i Bjurträsk har man inte sagt upp några medarbetare.

– Men vi har valt att inte förlänga några provanställningar eftersom fabriken nu går lite på sparlåga, berättar Andreas Lundin, HR-chef vid Grönbo.

Före semestern slutför man bygget av 66 lägenheter i Nynäshamn för Vernum Fastigheters räkning.

– Efter sommaren räknar vi med full fart igen i fabriken när vi kommer igång med bygget av 116 hyreslägenheter som ska uppföras intill Väddökanalen i Norrtälje, också med Vernum Fastigheter som kund, säger Andreas.

Mattias Jonsson, vd för WB Trä i Burträsk, berättar att de inte märkt av krisen inom byggbranschen speciellt mycket.

– Vi har full beläggning fram till i oktober vilket får anses vara ganska bra, säger han.

När Norran får tag på honom är han i Stockholm för att titta på några nya projekt.

undefined
"Vi har bra beläggning i våra fabriker och en god orderingång", säger Mikael Lindberg, försäljningschef vid Martinsons Byggsystem.

– Det känns mycket hoppfullt.

Han konstaterar att marknaden för flerbostadshus gått ner.

– Men vi har lika mycket på renoveringssidan och när det gäller dyrare husbyggen har vi inte heller känt av någon avmattning, säger Mattias Jonsson.

Fredrik Andersson, koncernchef för Contractor Bygg, som äger Jörnträhus, berättar att hittills i år har Jörnträhus bara sålt två hus och de ska uppföras på Island.

– Det är bara några veckors produktion och mycket lite om man jämför med de senaste åren. Vi har jobb i fabriken fram till slutet av september. Jag är i alla fall hoppfull eftersom byggandet nu kommit i gång på allvar i Skellefteå, säger han.

Mikael Lindberg, försäljningschef vid Martinsons Byggsystem, konstaterar att det ser ”jättebra” ut för dem.

– Vi har bra beläggning i våra fabriker och en god orderingång. Att det går så bra för oss beror främst på att vi har en stor bredd på våra produkter. Speciellt bra går det med försäljningen på industrilokaler och stommar till den offentliga sektorn, konstaterar han.

Träföretag i Västerbotten

Träindustrins verksamhet omfattar hela kedjan från råvara till förädling. Idag sysselsätter Västerbottens 110 träindustriföretag cirka 2 600 personer och omsätter 8,8 miljader kronor. 80 procent av företagen har mindre än 25 anställda och finns på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!