Skolan övar sin beredskap – lagar lunch ute i det fria

För att testa krisberedskapen valde Norsjö kommun att för en dag laga all skolmat utomhus – utan el och med begränsad tillgång till vatten. ”Vi hoppas få jättemycket lärdomar”, säger säkerhetssamordnare Ina Jeuthe.

Bobby Signarssson, Linus Vikström och de andra inom måltidsverksamheten har fullt upp med att hålla grytan kokande. ”Det har gått bra, över förväntan”, säger kostchefen Bobby.

Bobby Signarssson, Linus Vikström och de andra inom måltidsverksamheten har fullt upp med att hålla grytan kokande. ”Det har gått bra, över förväntan”, säger kostchefen Bobby.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2024-09-29 12:00

Årets beredskapsvecka har temat ”Sätt igång”, en uppmaning till såväl privatpersoner som kommuner och andra organisationer att skärpa beredskapen innan en kris eller ett krig hotar.

Den här gången valde Norsjö kommun att testa livsmedelsberedskapen: hur klarar kommunen av att laga mat till eleverna i grundskolan om det sker ett avbrott i el- och vattenförsörjningen?

Övningen genomfördes vid Medan Folkets hus, där ett provisoriskt kök hade gjorts i ordning och kommunens vattenvagn ställts upp.

undefined
Ina Jeuthe, säkerhetssamordnare på Norsjö kommun, berättar att det ordnas flera evenemang under beredskapsveckan. Det här är dock det mest handgripliga.

Ina Jeuthe, säkerhetssamordnare på Norsjö kommun, berättar att idén kom från kultur- och fritidschefen Eric Karlsson:

– Han hade gjort något liknande när han jobbade i Arjeplog och då blev vi inspirerade.

undefined
Under beredskapsövningen passade även räddningstjänsten på att visa upp sig. Det blev ett populärt inslag hos många av barnen.

Under de timmar som skollunchen serverades var det en strid ström av elever på övningsområdet. Eleverna serverades ute, men åt inne i Medans stora sal, och de allra flesta hade kommit ihåg uppmaningen att ta med sig en kopp eller ett kärl att äta ur.

undefined
Soppa stod på menyn när det serverades skollunch till omkring 300 elever från förskoleklass till årskurs nio vid Norsjöskolan och Bastuträsk skola.

På menyn stod en soppa med potatis, köttfärs och rotfrukter, något som gick hem hos de elever som Norran pratade med.

Eddie Andersson i förskoleklassen tog till och med tre portioner.

– Maten är bra, säger han.

Vad tycker du om att äta här?

– Bra, men det låter mycket.

undefined
Einar Bertils, klass 4 A vid Norsjöskolan, får sin portion serverad innan han går in i den nedsläckta salen i Medan Folkets hus för att äta.

Ganska god, var omdömet om maten från Einar Bertils i årskurs fyra.

Vet du varför ni gör det här?

– För att öva om det blir en akutsituation. Vi har pratat om det på skolan, säger Einar.

undefined
Bobby Signarsson, Linus Vikström och Jennifer Norman ser till att skolbarnen får mat när Norsjö kommun testar beredskapen inför en kris.

Överlag flöt det på bra, även om det fanns vissa saker som personalen skulle ha gjort annorlunda med facit i hand. Det är också sådana insikter som är meningen med övningen.

– Vi hoppas få jättemycket lärdomar. Hela idén med att träna är att upptäcka brister och åtgärda dem om det blir ett riktigt strömavbrott eller händer något annat som gör att vi behöver den här typen av tillagning, säger Ina Jeuthe.

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan, som i år pågick mellan den 23 och 29 september, är ett årligt återkommande arrangemang som genomförs i hela landet.

Årets tema är ”Sätt igång”, en uppmaning till stärkt egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Tanken är att beredskapen måste byggas upp i ett normalläge, annars kan det vara för sent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!