Som Norran tidigare berättat håller Norsjö kommun på att ta fram en ny detaljplan för Noretområdet.
Målet är att utveckla det och att göra det möjligt att bebygga vissa delar. Om allt går som det är tänkt ska det bland annat bli möjligt att anlägga ställplatser för husvagnar där, liksom lokaler för datalagring och kontor.
– Vi ser att det finns ett ökat behov av mark och fastigheter till olika verksamheter, sa Ingrid Ejderud Nygren, utvecklingsstrateg på Norsjö kommun, till Norran i december.
Fyndplatser
Då räknade länsstyrelsen med att det skulle krävas en arkeologisk undersökning av området. Detta eftersom det finns fyndplatser i närheten.
Men det är inte längre aktuellt, då en sådan undersökning förmodligen skulle leda till många fynd som är av alltför sent datum för att intressera arkeologer.
Det har nämligen kommit fram att området fylldes ut med sten- och jordmassor på 1970- och 1980-talen.
Det är rivningsmassor från gamla Solbacka och två tegelhus på Södergatan som ligger där
Dessutom har det tilltänkta byggrättsområdet fyllts med rivningsavfall, bland annat från ett gammalt ålderdomshem.
Kartläggning
– Det är rivningsmassor från gamla Solbacka och två tegelhus på Södergatan som ligger där, berättar Sam Venngren (S), ordförande i Malå Norsjö miljö- och byggnämnd.
I stället för en arkeologisk undersökning kan det nu bli aktuellt med en enklare schaktövervakning när det ska grävas.
Men framförallt måste det göras en geoteknisk undersökning som ska visa om det går att bygga där och vilken grundläggning som i så fall är lämplig.
– Man måste kartlägga vad det är för rivningsmaterial och var det ligger, säger miljö- och byggchef Elin Nilsson.
Kan det sätta stopp för byggplanerna?
– Det vet vi inte, det är det vi får se.
Närmast ska vissa justeringar och förtydliganden göras i planförslaget, bland annat ska ordet camping plockas bort, och sedan ska det ställas ut igen.