Rålund: Vin gjort av blåbär lanseras på Systembolaget

Idag är en historisk dag för byn Rålund i Norsjö kommun. Nu släpps nämligen två viner som bär byns namn på Systembolaget i Skellefteå, Norsjö, Malå och Lycksele och som kan beställas på övriga butiker i landet.

Li Holmberg och Lars Normark driver företaget Idunn Norsjö Wine & Co.

Li Holmberg och Lars Normark driver företaget Idunn Norsjö Wine & Co.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2018-12-03 13:17
undefined
Li Holmberg presenterar det nya vinet under en provsmakning på Bryggargatan.

– Det har tagit oss sex års utveckling att komma hit. Vi är mycket nöjda över att ha klarat Systembolagets hårda kvalitetskrav och vi får även många lovord från vinälskare och sommelierer runt om i Sverige, berättar vinmakaren Lars Normark, som driver företaget Idunn Norsjö Wine & Co tillsammans med sin sambo Li Holmberg.

undefined
Li Holmberg och Lars Normark driver företaget Idunn Norsjö Wine & Co.

Lars är uppvuxen i Svansele och har tidigare under många år bott i Rålund.

– Så namnet är helt enkelt en hyllning till byn där vi gjorde det första blåbärsvinet , säger Lars.

För att kommersiellt kunna producera ett stabilt vin har de gjort massor av testbatcher och pratat med expertis i Sverige, Finland, Danmark och i Italien.

Klipp: Så här såg det ut vid minglet i samband med provsmakningen i torsdags

Genombrottet i utvecklingen kom när de kopplade in vinmakaren Alexandra Beaulieu Boivin från Canada som är utbildad inom oenologi, farmakolog och vinmakare. Hon har tillsammans med Lars och Li arbetat i omgångar på vineriet i Norsjö, med att ta fram ett fungerande koncept.

undefined
Alexandra Beaulieu Boivin har spelat en viktig roll i utveckling av vinet Rålund.

– Det är många som tvivlat på att det skulle gå att skapa ett kvalitetsvin gjort på blåbär men vi har hela tiden trott att det varit möjligt, berättar Li.

De viner av blåbär som idag släpps på Systembolaget är Rålund Classic som är ett torrt vin och Rålund Norrsken som är ett mer kryddigt vin.

– Vår tredje sort Rålund Exclusive, som är ett halvtorrt vin av blåbär , och som fermenterats med 20 procent mer blåbär än Classic, kommer senare att börja säljas på Systembolagets tolv största butiker i Sverige, säger Li Holmberg.

I vineriet, som placerats i en lokal i Norsjö som tidigare var syltfabrik, har man kapacitet för produktion av 15 000 flaskor per år.

– Rakt ingenting i vinvärlden, men riktigt bra som vinproducent i Sverige, berättar Lars Normark.

undefined
Lars Normark arbetat med buteljeringen vid vineriet i Norsjö.

Nästa steg i utvecklingen är att börja lagra en del av vinet på ekfat för att öka vinets komplexitet ytterligare ett snäpp. Det handlar då om att få en rundare och mognare karaktär- ett vin med mer kropp. Den kommer att få namnet Rålund Superior.

Efter att ha lyckats komma in på Systembolaget siktar nu Idunn Norsjö Wine & Co på att få med detta vin gjort på blåbär på nästa års Nobelbankett.

– Det ska också bli en exportprodukt till Asien och drömscenariot är att vårt vin av blåbär även kan säljas till vinländer som Frankrike, Italien och Spanien, avslutar Li Holmberg.

Den asiatiska marknaden känner Li väl eftersom hon själv kommer från Kina och även driver företaget Ekcom som jobbar mycket mot Asien. Lars har också ett annat företag, Rålund Bygg & Snickeri.

Vinet lanserades i torsdags med en provsmakning på Restaurang Bryggargatan i Skellefteå. I fredags genomfördes en liknande provsmakning hos Walters kök i Norsjö och i lördags på Nasa krog i Jörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!