Bakom den populära sommarfesten, som i år var tillbaka i full skrud efter pandemin och en mindre satsning förra året, står Kvarnåsens byaförening.
– Det är en mycket fin sammanhållning i byn och vi har under de senaste åren fått en hel del nya boende i byn som också är med och fixar det här evenemanget, säger Gunilla Holm, sekreterare i byaföreningen.
En av de nya är Marian Stene som, tillsammans med sin man Thor, äger två hus i byn. Den här dagen sålde hon både fika och hamburgare för byaföreningens räkning och stickade plagg i ett eget stånd.
– Ett av husen har vi som sommarbostad och den andra ska bli butik när vi rustat upp den, berättar Marian.
Hon åker själv hit varannan vecka från Brönnøsund vid Helgelandskusten, som ligger 50 mil från Kvarnåsen.
– Vi trivs så bra här och om ett år när Thor har gått i pension ska vi bo i Kvarnåsen permanent, berättar Marian.
Hon och Thor var med i det fullbokade ankracet med en gemensam plastanka. När ankorna släpptes i väg ankorna från bron vid länsväg 365 följde de med spänning ankornas resa nedför Åman. Ankorna drogs med i strömmen och en del fastnade mellan stenar medan andra hittade den rätta vägen till målet ett par hundra meter nedströms. Där plockade tävlingledaren Bengt Thorgren upp vinnarankan som guppat hem 2 500 kronor till sin ägare. Och vinnaren blev just Marian och Stene.
– Bra startkapital till min garnbutik, säger Marian och skrattar hjärtligt.
En annan attraktion var leksaksutställningen som Joy Johnson Landin fixat. Många av leksakerna var hennes egna som hon plockat med från USA där hon har sina rötter. Bland annat en stor samling av gamla Barbiedockor och Barbieprylar.
– Men det finns också många leksaker här som byborna kommit med, berättar hon.
Martin Landin arrangerade en traktor- och maskinutställning. I ”traktorbyn” Kvarnåsen finns Landins Mekaniska som startades 1979 av Martin och hans bröder. Idag drivs företaget av Martins son Sven. Företagets devis är ”Vi tillverkar det du behöver”. Och det syntes i utställningen med ett 20-tal traktorer och maskiner, där det fanns många specialbyggen. Den äldsta traktorn är från 1947.
– Och den fungerar fortfarande, konstaterar Martin.
På scenen stod gruppen Vi 4 med Klas och Marta Eriksson, Helen Larsson och Ernst Lundmark som framförde covers och visor. Dagen avslutades med ett godisregn och på söndagen genomfördes en gudstjänst.