På Samhalls fabrik i Norsjö tillverkas en bärbar skyddsutrustning som hjälper brandmän att slippa utsättas för gifter. Utrustningen har utvecklats under flera år i samarbete med externa aktörer.
Produkten har genomgått en hel del förändringar genom åren och även nått en större marknad. Bland annat har den gått på export till både Australien och USA.
– Det är en viktig grej som förbättrar arbetsmiljön och skapar arbete här. Att det sedan började i lilla Norsjö tycker jag är helt fantastiskt, säger Nina Lindkvist, driftledare på Samhall i Norsjö.
Samarbete
Att samarbetet med Humanice nu har lett till att Strängnäsföretaget har vunnit Samhalls regionala Visa vägen-pris och går vidare till den stora riksfinalen känns också roligt:
– Vi har jättebra kontakt och samarbete med kunden.
Det är en viktig grej som förbättrar arbetsmiljön och skapar arbete här. Att det sedan började i lilla Norsjö tycker jag är helt fantastiskt.
Nina Lindkvist berättar att skyddsutrustningen står för ungefär två tredjedelar av produktionen på Samhalls fabrik i Norsjö. I övrigt jobbar de anställda bland annat med att paketera reservdelar, sy skoterdynor och viss montering.
Viktig arbetsplats
Dessutom utför de en del tjänster, som till exempel att köra ut mat till skolan och äldreboenden.
Totalt har Samhall i Norsjö 25 anställda och Nina Lindkvist beskriver det som en mycket viktig arbetsplats.
– Vi måste se till dem som kommit långt ifrån arbetsmarknaden och få dem att komma igång igen. De ska känna ”tusan, det här klarar jag ju”.
– Om man har gått hemma, oavsett av vilken anledning, kan det vara svårt. Och om man dessutom har något hinder så kan även självförtroendet påverkas, säger hon.
Varierat
Bea Lindqvist, en av de anställda, håller med. Hon trivs med jobbet och tycker att det är bra att det finns så många olika arbetsuppgifter här:
– Det behövs, för folk är ju olika.