”Inte ofta man får komma in i folks kök”

Det var ingen hejd på idéerna och uppfinningsrikedomen när Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren från den prisade restaurangen Wild River kom till kollegan Jeuthes kök i Norsjö för att coacha. Tipsen och råden haglade åt båda hållen.

Michael Jeuthe driver sedan några år tillbaka Jeuthes bageri, kafé och saluhall i Norsjö. Lokala produkter och återvinning är några av hans käpphästar och i veckan har han fått råd och tips på hur han kan utveckla verksamheten ännu mer.

Michael Jeuthe driver sedan några år tillbaka Jeuthes bageri, kafé och saluhall i Norsjö. Lokala produkter och återvinning är några av hans käpphästar och i veckan har han fått råd och tips på hur han kan utveckla verksamheten ännu mer.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2023-11-02 16:00

Under några dagar i höst får fem måltidsföretagare i närheten av Vindelälven besök av Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren från restaurang Wild River vid Mårdseleforsen.

Träffarna är en del av ”Smaka på Vindelälven”, ett projekt som drivs av Gold of Lapland där företagarna får möjlighet att utveckla sina tjänster och produkter genom att coachas av de båda restaurangägarna.

– Det ger inspiration och nytänk. Roligt att bli utvald, säger Michael Jeuthe, som driver Jeuthes bageri, kafé och saluhall i Norsjö.

Han och de andra deltagarna har tidigare träffats på Wild River. Men att Emma och Freddy nu åker ut för hälsa på sina adepter och kollegor i vardagen ger ytterligare en dimension i arbetet.

– Det är inte ofta man får komma in i folks kök och se hur det ser ut. Alla ser så lika ut och samtidigt så olika, säger Emma.

undefined
Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren har drivit Wild River sedan 2018, men avslutade nyligen sin sista säsong där. Samtidigt är restaurangen en av de nominerade till årets Stora Turismpris som delas ut i december.

Hon och Freddy berättar att de anpassar råden efter behoven och förutsättningarna på de olika ställena. 

– Det kan handla om att ge sig själv schyssta förutsättningar. När man inte är många i personalen gäller det att ta vara på tiden och få ugnen att göra mycket åt oss medan vi gör annat, säger Freddy.

Ofta handlar det om små och handfasta råd utifrån vad som finns i lokalerna. Som när Emma och Freddy föreslog att Michael skulle testa friterad surdeg. 

Ett tips som han nappade på direkt, med lyckat resultat.

undefined
Ingen av de tre restaurangföretagarna som träffades i Norsjö är rädd för att experimentera, här illustrerat med en pizza där pumpa från Strycksele är en av ingredienserna. ”Vi kör på känsla, inte recept”, säger de.

Tipsen och råden går också bägge vägarna. Till exempel blev coacherna från Wild River fascinerade och inspirerade av Michaels sätt att återanvända olika produkter i bakningen.

Bland annat bakar han bröd av tomatsoppa och gör nytt bröd av gammalt bröd.

– Det är superkul att bolla idéer, säger Freddy.

En sak som förenar deltagarna i projektet är att de vill lyfta det lokala. För här finns mer råvaror och ingredienser än man först kan tro.

– Jag är egentligen skåning och där är det ju en annan växtzon. Men jag är imponerad över hur mycket som växer här, säger Michael.

undefined
Wild River tillsammans med företagare. Från vänster Michael Jeuthe (Jeuthes), Lisa Jonsson (Kullar och Klang), Freddy Holmgren, Charlie Johansson (Fridfulla Rännudden), Anna-Louisa Ström och Nick Kleinherenbrink (Kronlund Kursgård). På stenen Emma Wåhlstedt.

Coachernas besök hos Jeuthes sträckte sig över två dagar och nästa vecka väntar ytterligare två dagar hos Charlie Johansson och Fridfulla Rännudden i Norsjövallen. 

De övriga företagen som har fått eller kommer att få besök är Kronlund Kursgård utanför Vindeln, Ammarnäsgården och Kullar och Klang i Vännäs kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!