När Norran kommer på besök hos Monica Runesdotter bakar hon och svägerska Ulrika Lundmark, som är anställd på halvtid, gräddtårtor som ska levereras till en minnesstund efter en begravning.
– Vi har ett mycket bra samarbete med båda begravningsbyråerna i Norsjö. Som mest har vi haft leveranser till fem begravningar på tre dagar, berättar Monica Runesdotter.
Tårtor och smörgåstårtor blir det också till många andra tillfällen, dop, bröllop, födelsedagar och annat som Norsjöborna vill fira.
– Dessutom har vi företag som regelbundet beställer smörgåsar av oss. Till exempel levererar vi tre gånger i veckan olika typer av smörgåsar och bakverk till ICA Supermarket i Norsjö, säger Monica.
Den här dagen ska en sådan leverans ske. Ulrika och Monica packar in en kartong med smörgåsar i bilen och sedan ser Ulrika till så att de finns på plats i god tid innan lunchruschen.
Det är snart sju år sedan Monica Runesdotter tog steget från ett tryggt jobb på Samhall i Norsjö till att bli egen företagare.
– Jag hade tidigare arbetat i Petras Café i Norsjö och när hon lade ner sin verksamhet var det många som frågade om jag kunde fortsätta att leverera tårtor till dem och så blev det ju också, berättar Monica.
Förutom cateringen driver hon också ett sommarcafé här och har tre rum för uthyrning, två dubbelrum och ett enkelrum.
– På somrarna är det många turister som övernattar här. Dessutom en hel del hemvändare som varje år besöker bygden. Resten av året är många av mina gäster sådana som veckopendlar till jobbet i Norsjö.
För fyra år sedan valde Monica att utöka verksamheten och startade Klippgrändens Café inne i Norsjö.
– Då fanns det inget café i samhället så det blev mycket uppskattat.
Men så kom pandemin och satte käppar i hjulen för verksamheten och Monica tvingades säga upp de fyra anställda. Efter pandemin ökade intresset igen men då var det bara hon och Ulrika kvar som skulle sköta ruljangsen samt Monicas man Mats.
–När Mats, som drog ett stort lass för att få allt att fungera, dog blev det helt enkelt för tungt för oss att driva caféet vidare.
I maj i år tog så Mikael och Ina Jeuthe över caféet och Monica valde att återvända till rötterna och istället driva all verksamhet från Norsjövallen.
– Ända sedan jag startade har vi haft ett sommarcafé och det ska vi också fortsätta med.
Under somrarna har det under årens lopp genomförts många musikcafékvällar med lokala musiker här. En av dem är Monica själv som är en av sångerskorna i gruppen Gott & Blandat som har en bred repertoar.
Nu i vinter arrangerar hon också cafékvällar på Medan i Norsjö.
– Vissa kvällar kör vi i egen regi och andra i samarbete med SPF-seniorerna i Norsjö.
När Monica fick veta att hon skulle få utmärkelsen Årets Guldkant blev hon mycket förvånad.
– Jag hade ingen aning om att det fanns en sådan utmärkelse, men jag är både glad och tacksam över att få vara en guldkant
för andra, de är ju min guldkant.
Motiveringen till utmärkelsen Årets Guldkant:
”En av Norsjöbygdens främsta mångkonstnärer har under flera år glatt både lokalbor och inresande med gott fika och varmt värdskap. Trots pandemin har de veckovisa musikkvällarna etsat sig fast som en självklar del av sommaren i Norsjöbygden och bidragit till att sätta guldkant på vardagen.”