Polisen tror att inbrottstjuvarna har kommit tillbaka

Villainbrotten i inlandet blev ett givet samtalsämne när polisen, kommunen och företagarna i Norsjö träffades för att prata om brottslighet. ”Vi tror att det är samma gärningsmän som har kommit tillbaka”, säger Bo Sandström, chef för polisen i Norsjö och Malå.

Bo Sandström berättar om hur tjuvarna jobbar och vad polisen gör för att försöka stoppa dem. Till vänster Mari-Louise Skoogh, som arbetar med förebyggande frågor på Norsjö kommun.

Bo Sandström berättar om hur tjuvarna jobbar och vad polisen gör för att försöka stoppa dem. Till vänster Mari-Louise Skoogh, som arbetar med förebyggande frågor på Norsjö kommun.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2020-10-09 18:00

Norran har i en rad artiklar berättat om den stora inbrottsvågen i inlandet. Även om det har lugnat ned sig på senare tid så har tjuvar fortsatt slagit till på några platser. Och än vill inte polisen blåsa faran över.

– Vi trodde att de hade rest ut. Men sedan kom det en andra våg, säger Bo Sandström.

Vid torsdagskvällens möte för företagare i Norsjö berättade han att tjuvarnas tillvägagångssätt tyder på att det är samma gärningsmän som har kommit tillbaka. Och han räknar med att de kommer att stanna tills snön kommer.

Enligt Bo Sandström rör det sig om minst två grupper. Han konstaterar att det handlar om välorganiserade ligor där gärningsmännen lever på att göra inbrott.

De är också skickliga på det de gör: alltifrån hur de kartlägger om husen är tomma till hur de obemärkt tar sig in och väljer ut det guld, smycken och klockor som är mest värdefullt och lättast att göra sig av med.

Bo Sandström berättar att gärningsmännen oftast jobbar två och två, varav en sitter stilla och spanar bakom en buske eller ett träd:

– Vi har hittat fimpar efter dem.

Annars är tjuvarna bra på att sopa undan spåren. Ett exempel är att de ofta byter skor, eftersom skoavtryck kan vara väldigt avslöjande.

– En gång när vi sökte försvunne Olle hittade vi en ryggsäck full med skor i Malån. Då förstod vi att det var villatjuvar som hade dumpat gamla skor i vattnet, berättar Bo Sandström.

Enligt honom återkommer samma gärningsmän år efter år. Det visade sig också när polisen hittade matchande DNA i en handske i Lycksele och på en cigarettfimp i Byske – både fynden gjordes i samband med inbrott men det var ett år mellan brotten.

Bo Sandström berättade även om hur polisen jobbar för att försöka få stopp på villainbrotten, med brottssamordning för länet och ett ständigt flöde av information kring fordon och personer.

– Det har också gjorts brottsplatsundersökningar i varenda villa, men hittills har vi inte rönt framgång.

Vid mötet avhandlades även drogsituationen i Norsjö, problemen med störande A-traktorer och polisens och kommunens förebyggande arbete. Förutom Bo Sandström deltog även Mari-Louise Skoogh, som jobbar med förebyggande frågor på Norsjö kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!