Överklagar beslut om indragen busstur

En indragen tur med skolbussen till Norsjö blir nu ett fall för förvaltningsrätten.

Ditte Møller Lasskogen argumenterade för sitt medborgarförslag på Norsjö kommunfullmäktige.

Ditte Møller Lasskogen argumenterade för sitt medborgarförslag på Norsjö kommunfullmäktige.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2018-04-04 12:00
undefined
Ditte Møller Lasskogen argumenterade för sitt medborgarförslag på Norsjö kommunfullmäktige.

Hösten 2016 drog Norsjö kommun in en tidigare hemskjuts med skolbussen på onsdagar. Beslutet innebar att skoldagen förlängdes och att barnen fick tillsyn på fritids i Norsjö.

Några månader senare lämnade föräldern Ditte Møller Lasskogen, Svansele, in ett medborgarförslag om att den indragna bussturen borde återinsättas. Hon menar att förändringen har fått följder som inte har beskrivits i kommunens riskanalys.

Ditte Møller Lasskogen var även upp i talarstolen och argumenterade för sitt förslag när ärendet – efter en tidigare återremiss – var upp i kommunfullmäktige i förra veckan.

– En längre skoldag får en rad konsekvenser som inte är till barnens bästa sett till skollagen och barnkonventionen, sa hon då.

Hon fick dock inget gehör från politikerna. I stället beslutade ett enhälligt kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget.

Nu överklagar Ditte Møller Lasskogen beslutet till förvaltningsrätten. I överklagandet framhåller hon att konsekvenserna av en längre skoldag både är allvarliga och skadliga för barnen.

Hon ifrågasätter också om kommunen når den beräknade besparingen på 207 000 kronor. I stället misstänker hon att det kommer att leda till kraftigt ökade personalkostnader.

”Jag anser inte att min fråga har blivit besvarad varken första eller andra gången det var uppe på kommunfullmäktiges sammanträde”, skriver hon.

Att överklaga ett kommunalt beslut

Alla kommuninvånare har rätt att överklaga lagligheten i ett kommunalt beslut. Överklagandet skickas till förvaltningsrätten och ska ha kommit in inom tre veckor från det att beslutet anslagits på kommunens anslagstavla.

Ett överklagat beslut kan upphävas på fyra grunder: att det inte kommit till på lagligt sätt, att det rör något som inte är en angelägenhet för kommunen, att det organ som fattat beslutet inte haft rätt att göra det eller att beslutet strider mot lagen eller annan författning.

Källa: Kommunallagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!