Övergångsställen väcker debatt

Det blev betydligt färre övergångsställen när Trafikverket gjorde om Storgatan i Norsjö. Bland Norsjöborna går meningarna isär och snart väntar ännu en förändring: sänkt hastighet till 40 kilometer i timmen.

Att övergångsställen plockas bort är något som sker i hela Sverige. Motivet är trafiksäkerhetsskäl.

Att övergångsställen plockas bort är något som sker i hela Sverige. Motivet är trafiksäkerhetsskäl.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2019-11-28 07:00
undefined
Marie Molin ser både fördelar och nackdelar med att övergångsställen har plockats bort.

Under sommaren och hösten har Trafikverket gjort om Storgatan i Norsjö. Bland annat har man smalnat av gatan vid infarterna till centrum, byggt nya parkeringsplatser och tagit bort flera övergångsställen.

Nu ska Storgatan göras om

Just övergångsställena har orsakat en hel del diskussioner, både ute på byn och i sociala medier. Meningarna går isär och så är det också bland dem Norran pratat med.

Adele Bergmark tycker att övergångsställena borde ha fått vara kvar.

– Var ska vi går över? Vi kan ju inte flyga. Jag tycker att det är heldumt, säger hon.

Plus och minus

Marie Molin är mer kluven. Hon har läst om olycksriskerna med att ha för många övergångsställen, likafullt måste det finnas platser där folk kan gå över tryggt och säkert.

– Det är både och, säger hon.

undefined
Att övergångsställen plockas bort är något som sker i hela Sverige. Motivet är trafiksäkerhetsskäl.

Camilla Nilsson ser också både för- och nackdelar med förändringen. Förhoppningsvis blir det mer trafiksäkert när det inte är så många övergångsställen. Men samtidigt har det kanske blivit alltför långt mellan dem nu.

Var ska vi går över? Vi kan ju inte flyga. Jag tycker att det är heldumt.

– Det borde i alla fall vara ett per korsning, tycker hon.

Maria Tenskog på Trafikverket betonar att övergångsställen är en tillgänglighetsåtgärd snarare än en trafiksäkerhetsåtgärd och konstaterar att många olyckor sker vid övergångsställen.

Farthinder

Med färre övergångsställen är förhoppningen att bilisterna ska bli bättre på att respektera dem som finns, samtidigt som fotgängarna måste se sig för innan de korsar gatan – även om det är vid ett övergångsställe.

– Man får ju gå över vägen även om det inte är ett övergångsställe. Men då har man ett stort egenansvar att se sig för, säger Maria Tenskog.

En annan sak som bilister har reagerat över är den upphöjda trottoaren över Åkargatan i korsningen mot Storgatan.

Maria Tenskog säger att det är ett farthinder som har satts upp för att få ned bilarnas hastighet i den ovanligt vida korsningen. Dessutom är det ett sätt att få kontinuitet i gångvägen över Åkargatan.

Sänkt hastighet

Kommunen har också funderingar på att enkelrikta Åkargatan från Storgatan och norrut. Men om det blir så är inte bestämt.

Däremot är det klart att det blir sänkt hastighet från 50 till 40 kilometer i timmen i Norsjö centrum. Beslutet har fattats av miljö- och byggnämnden.

– Det kommer att gälla innanför avsmalningarna. Jag hoppas att det kan vara skyltat och klart vid årsskiftet, säger nämndens ordförande Sam Venngren (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!