Oenig kommunstyrelse säger nej till anmälningsplikt

Kommunstyrelsen i Norsjö protesterar mot regeringens beslut att utreda en anmälningsplikt, den så kallade angiverilagen. Men politikerna var inte eniga.

Beslutet gick igenom med röstsiffrorna 5–2, sedan Mikael Lindfors (S) och övriga från S och V ställt sig bakom skrivelsen.

Beslutet gick igenom med röstsiffrorna 5–2, sedan Mikael Lindfors (S) och övriga från S och V ställt sig bakom skrivelsen.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2023-12-07 07:00

Regeringens och Sverigedemokraternas beslut att utreda en skyldighet för anställda inom kommuner och regioner att anmäla personer som vistas i Sverige utan tillstånd har mötts av skarp kritik på många håll.

Så även i Norsjö, där kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde ställde sig bakom en skrivelse om att tydligt ta avstånd från den föreslagna anmälningsplikten.

– Vår personal jobbar mycket i förtroendebranschen, vad som kan hända om det går igenom är att det skadar förtroendet för vår personal. Det kan även skada tilliten till samhället i stort, säger Mikael Lindfors (S).

Men politikerna var inte eniga. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade ja, medan Moderaterna sa nej och Kristdemokraterna lade ned sina röster.

undefined
I reservationen skriver Håkan Jansson och Charlotta Jansson Enquist (M) bland annat att det är viktigt att bekämpa skuggsamhället och ha koll på vilka som vistas i landet.

Håkan Jansson (M) tycker att det är fel att föregå en pågående utredning på det här sättet. 

Låt den ha sin gilla gång, sedan finns ett förslag att ta ställning till, är hans budskap:

– Utredningen är klar i september 2024. Då ska vi moderater göra vår röst hörd. Att komma med det här nu är bara ett spel för gallerierna, säger Håkan Jansson.

Att det skulle vara ett spel för gallerierna tillbakavisas dock bestämt av Mikael Lindfors.

– Anmälningsplikten finns ju med i Tidöavtalet, det är en rejäl sanning. Det är nu vi ska protestera, sedan kan det vara försent, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!