I dag minskar antalet specialistsjuksköterskor i Sverige. Något som enligt Vårdförbundet beror på att de sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig ofta får söka tjänstledigt och själva bekosta sin utbildning.
Då tar det lång tid att tjäna igen vad utbildningen har kostat, om det ens är möjligt.
För att vända trenden har Vårdförbundet tecknat ett kollektivavtal med Norsjö kommun om så kallad akademisk specialistutbildning för sjuksköterskor, AST, där utbildningen är en del av anställningen.
– Då får man studera på 50 procent och jobba 50 procent med full lön, sa Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten, när avtalet firades med tårta på torsdagen.
Hon tillägger att det är en modell som alla tjänar på:
– För att rekrytera och behålla personal är det viktigt att vara en bra arbetsgivare, och även patientsäkerheten blir bättre när sjukvården i kommunen blir mer avancerad.
Hon berättar att det här är en fråga som Vårdförbundet har drivit hårt och att Norsjö är den åttonde kommunen i länet som förbundet tecknat avtal med.
Samtidigt är Norsjö först ut med att genomföra det i praktiken, då sjuksköterskan Evelina Stenlund tjuvstartade med att påbörja en specialistutbildning med inriktning mot vård av äldre redan i måndags.
– Jag vet inte om jag hade gjort det om inte den här möjligheten hade funnits. Det hade inte varit lika självklart, säger hon.