Tillväxtverket har beviljat projektmedel till pilotprojekten i Norsjö kommun och Malå kommun. Syftet är att utveckla den lokala servicen.
Northvolts etablering i Skellefteå och allt som detta lett till spiller även över till grannkommunen Norsjö. Den scenarioanalys som Norsjö kommun genomförde förra året visade på förväntningar att befolkningen kommer att öka i Bastuträsk och i Pärlbandsbyarna med tanke på närheten till Skellefteå.
Frida Ask Andersson, från Norsjö, har rekryterats som projektledare. Fram till hösten 2024 ska hon arbeta med detta på halvtid.
– Förutom att hitta samarbeten som stärker och utvecklar verksamheterna och platserna ska jag också undersöka vilken kommersiell service som boende och framtida medborgare i Bastuträsk och Pärlbandsbyarna har behov av, berättar Frida.
Hon har en bakgrund som kock och har bland annat arbetat på Hotell Källan i Åmliden och hos Walters kök i Norsjö.
– Pärlbandsbyarna känner jag till ganska bra eftersom jag jobbat på Humlan i Gumboda medan den fortfarande var en förskola. Då handlade vi all mat hos Björks lanthandel i Kusfors.
Bastuträsk har hon också en relation till bland annat genom att ha arbetat som brevbärare hos PostNord där en av hennes turer gick till Bastuträsk.
– Det gäller att se till att bevara drivmedelstationerna och stärka och utveckla närbutikerna i Kusfors och Bastuträsk, vilket syftet är med det nya projektet, säger Ingrid Ejderud Nygren, utvecklingsstrateg vid Norsjö kommun.
Som exempel på utvecklingsmöjligheter tar hon paketutlämning, eller digitala lösningar med obemannade butiker under viss tid så att butikerna kan ha öppet längre.
– I Bastuträsk gäller det också att hitta lösningar för att få igång bensinstationen som varit stängd sedan i juli. Då trädde nya regler i kraft som innebär att alla rörledningar under jord måste säkras mot rost och fukt, vilket medför en ganska stor investering, berättar Ingrid.
I projektet kommer kommunen bland annat att samarbete med föreningar i Bastuträsk och Pärlbandsbyarna.
Ingrid Ejderud Nygren konstaterar att det här projektet enbart inriktar sig mot kommersiell service.
– Men denna service ingår i en helhet där man också bland annat måste titta på tillgången till laddstolpar för elbilar och pedagogisk verksamhet.
Dessutom hänger tillgången till bostäder ihop med den kommersiella servicen.
– I Bastuträsk har kommunen 29 tomter som är planlagda och i Pärlbandsbyarna sker det inflyttning i befintliga hus och här gäller det också att finna öppningar för byggande av nya hus, berättar Ingrid Ejderud Nygren.
Projektet kommer att ge underlag för revidering av den befintliga serviceplanen.
– Det här känns som ett spännande och roligt projekt som jag hoppas ska kunna bidra till en positiv utveckling i Bastuträsk och i Pärlbandsbyarna, säger Frida Ask Andersson.
I Malå kommun är det Maria Larsson, företagslots vid kommunen, som driver projektet. Här ska man, liksom i Norsjö, testa en modell för samsyn, samhandling och samarbete i bygden för att värna och utveckla närbutiken i Adak. Malå kommuns mål med projektet är att öka sin förmåga att stötta lokal serviceutveckling. Genom att etablera samarbeten vill de lägga grunden för att gemensamt ta fram relevanta planer och utveckling av nödvändiga och önskvärda servicelösningar.