Nya ägare till kraftfullt företag

Företaget Norr-Don i Åmliden har återigen blivit ett familjeföretag. De ökar i år omsättningen rejält och anställer flera nya medarbetare.

Per Eriksson, Niklas Eriksson och Rasmus Bjursell, nya ägare till Norr-Don. ”Vi arbetar för fullt med att rekrytera några nya medarbetare”, berättar Per Eriksson.

Per Eriksson, Niklas Eriksson och Rasmus Bjursell, nya ägare till Norr-Don. ”Vi arbetar för fullt med att rekrytera några nya medarbetare”, berättar Per Eriksson.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2022-09-16 06:00

Tillverkning av uttagscentraler var Norr-Dons verksamhet när företaget 1986 grundades i Åmliden av Mats Eriksson.

– Han hade tidigare arbetat som elektriker i Kristinebergsgruvan och fick i uppdrag av Boliden att ta fram uttagscentraler åt dem, berättar Norr-Dons vd Per Eriksson.

undefined
"I år räknar vi med att komma över 20 miljoner kronor och vi arbetar för fullt med att rekrytera några nya medarbetare", berättar Per Eriksson.

Per är brorson till Mats Eriksson, som avled 2019, och Per började arbeta i fabriken redan under ungdomsåren. Det gjorde också Pers bror Niklas. Sedan november 2021 äger bröderna, tillsammans med Rasmus Bjursell, som även han ingår i familjekretsen, Norr-Don.

– Vi köpte företaget av Högkammen-koncernen som hade ägt Norr-Don sedan 2011. Det var koncernchefen Jan Marklund som gav oss möjligheten att köpa hela bolaget vilket vi är otroligt tacksamma för. Det blev en mycket bra lösning för företagets utveckling och det känns mycket bra att Norr-Don är tillbaka i familjens ägo igen, säger Per som själv bor granne med verkstaden.

undefined
Numera sysslar Norr-Don, förutom tillverkning av kundanpassade uttagscentraler och apparatskåp, även en hel del med att skapa effektiva automationslösningar.

Sedan starten har Norr-Don fått ett mycket bredare produkt- och tjänsteutbud.

– Företaget tillverkade under en period kablage både till Ericsson och Gargnäs Elteknik. Vi producerar fortfarande en del kablage till Vimek i Vindeln och reparerar också kablage, men den delen av verksamheten har minskat väsentligt under senare år, berättar Niklas Eriksson.

Numera sysslar de förutom tillverkning av kundanpassade uttagscentraler och apparatskåp även en hel del med att skapa effektiva automationslösningar.

undefined
Rebecca Stenman är en av tolv medarbetare hos Norr-Don.

– Vår serviceavdelning är inriktad mot gruvindustrin där vi bland annat hjälper våra kunder med årliga starkströmskontroller av maskiner, felsökning, installation av utrustning på maskiner och automationsprojekt, säger Rasmus Bjursell som också arbetat i företaget sedan unga år.

Bland aktuella projekt där Norr-Don är involverade finns exempelvis byggande av nya prospekteringsriggar för Protek i Norsjö samt flera större projekt i samarbete med Boliden och LKAB.

undefined
"1996 och 2011 byggdes fabriken ut och vi skulle behöva utöka lokalerna ytterligare så att vi kan ta in hela containers i lokalerna", konstaterar Niklas Eriksson.

– Dessutom pendlar två av våra tekniker till Stockholm där de på uppdrag av Bergteamet arbetar med installationer i tunnlarna som ska användas i Förbifart Stockholm, berättar Per.

Alla tre delägarna har gjort utfärder till andra företag innan de återvände till Norr-Don. Per utbildade sig till lärare och arbetade under några år som No- och mattelärare på högstadiet i Norsjö innan han 2006 blev vd för Norr-Don. Niklas har haft eget konsultföretag och innan köpet av Norr-Don var han konstruktör hos Skellefteå Kraft medan Rasmus 2017 kom tillbaka till Norr-Don efter att ha arbetat hos Midroc och LKAB.

undefined
Rebecca Stenman, Katrin Ström och Linda Eriksson tar en fikapaus.

2021 omsatte Norr-Don cirka 14 miljoner kronor.

– I år räknar vi med att komma över 20 miljoner kronor och vi arbetar för fullt med att rekrytera några nya medarbetare, berättar Per Eriksson.

Norr-Don har idag tolv anställda där hälften finns ute på fältet hos kunderna och hälften arbetar med utveckling och montage i verkstaden i Åmliden.

undefined
Rasmus Bjursell kom 2017 tillbaka till Norr-Don efter att ha arbetat hos Midroc och LKAB.

– 1996 och 2011 byggdes fabriken ut och vi skulle behöva utöka lokalerna ytterligare så att vi kan ta in hela containers i lokalerna, konstaterar Niklas.

Ett nytt område som de siktar på att utveckla är installation av solcellanläggningar.

– Vi har hittills endast genomfört ett solcellsprojekt här i Åmliden i samarbete med det stora tyska företaget Solar-Pur. En tysk som arbetar för dem har en sommarstuga i Åmliden så genom honom fick vi kontakt med dem, avslutar Per Eriksson.

Åmliden

Tre kilometer nordväst om byn finns berget Åmliden som har landskapet Västerbottens högsta punkt med 551 meter över havet. På toppen av berget har ett utsiktstorn placerats. I Åmliden finns också Källan Hotell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!