Ny restaurang öppnar i Norsjö

På måndag öppnar en ny restaurang i Norsjö. Det är 20-åriga Meliha Salgut som startar Stay Grill & Vinbar, tillsammans med sin pappa Hakan, som under tolv år drev salladsbaren på Ica Supermarket Torget i Skellefteå.

"Vi har fått ett fantastiskt mottagande här i Norsjö och trivs jättebra", berättar Meliha Salgut.

"Vi har fått ett fantastiskt mottagande här i Norsjö och trivs jättebra", berättar Meliha Salgut.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2019-09-19 18:33
undefined
Hakan och Meliha Salgut startar nu en ny restaurang i Norsjö.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande här i Norsjö och trivs jättebra, berättar Meliha.

Hon och pappa Hakan har flyttat från Skellefteå till Norsjö.

– Jag har en kompis som också kommer från Turkiet som bor här och jobbar på Extena. Ibland har jag retat honom för att bor ”i ingenstans” men nu förstår jag varför han gör det, säger Hakan.

undefined
"Vi har fått ett fantastiskt mottagande här i Norsjö och trivs jättebra", berättar Meliha Salgut.

Han och Meliha öser beröm över kommunen som hjälpt dem med en hel del byråkrati för att snabbt komma igång.

– Det enda som vi nu saknar är alkoholtillståndet som vi hoppas blir klart inom kort, berättar Meliha.

Efter att hon gick ut ekonomprogrammet på gymnasiet har Meliha bland annat jobbat i kassan på Coop Forum i Skellefteå och på restaurang Lanternan i Skellefteå.

– Det känns jättespännande att starta eget. Jag kommer att ta hand om kassan och allt pappersarbete medan pappa sköter arbetet i köket.

undefined
Meliha och Hakan Salgut som startar Norsjö Grill & Vinbar.

När Hakan Salgut 2002 flyttade från Alanya i Turkiet till Skellefteå arbetade han först fem år i köket på Scandic Hotel för att 2007 få ansvar för salladsbaren på Ica Supermarket Torget.

– Vi var den första ICA-butiken i landet med att också erbjuda kunderna varm mat och blev en exempelbutik som fick många studiebesök, säger han.

Men efter tolv år på Ica Torget kände Hakan att det var dags att göra något nytt. Efter några månader hos Stora Coop i Skellefteå gjorde han och dottern slag i saken och tog över restauranglokalen i Norsjö där senast konkursdrabbade Norsjö Krog höll till.

– Allt som vi gjort i lokalen, förutom att sätta upp nya skyltar och dekaler, är att köpa in en pizzaugn som främst ska användas till att baka färskt bröd till buffén. Dessutom har vi kapat ner bardisken som var alldeles för hög, säger Meriha.

Stay Grill & Vinbar kommer både att erbjuda luncher med dagens rätt och de har även en à la carte-meny.

– Och naturligtvis en stor salladsbarbuffé, betonar Hakan.

Totalt finns det plats för cirka 70 sittande matgäster i lokalen där en separat avdelning kommer att fungera som en sportbar.

undefined
Tack vare sina år på Ica Supermarket Torget har Hakan Salgut ett bra kontaktnät när det gäller leverantörer.

Tack vare sina år på Ica Supermarket Torget har Hakan ett bra kontaktnät när det gäller leverantörer och Stay söker nu också efter nya lokala samarbetspartners. Bland annat har de inlett en dialog med Idunn Norsjö Wine & co som tillverkar vin gjort på blåbär och lingon.

Att de valt namnet Stay beror på att Hakans bror driver en restaurang med samma namn i den östra delen av Alanya.

– Och så hoppas vi förstås att gästerna vill stanna hos oss, avslutar Meliha Salgut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!