Mötesplatsen håller öppet en gång i veckan i dagvårdens lokaler på Gästis i Norsjö. Syftet med träffarna är att umgås och prata med andra i en kravlös miljö och på så sätt främja sin psykiska hälsa och tillföra ny energi i vardagen.
Berit Holmberg, som vanligtvis jobbar som anhörigombud och inom dagverksamheten i Norsjö, driver projektet tillsammans med det personliga ombudet Christel Eriksson.
Berit, som själv är anhörig till personer med psykisk ohälsa, konstaterar att behovet av stöd i Norsjö är stort. Hon tycker att det är viktigt att man uppmärksammar och lyfter problemet i dagsljuset.
– Har du magsår eller ett brutet ben är det så naturligt, medan psykisk ohälsa har varit så tabu och skämmigt.
Aktiviteterna utformas efter gruppen. De har bland annat haft besök av livscoachen Eila Nilsson och härnäst ska de åka på ett studiebesök. Berit poängterar dock att träffarna inte får bli för uppstyrda och att det inte ska ställas krav på dem som är där.
Hon hoppas på en fortsättning för mötesplatsen som ännu bara drivs på prov. Målet är att det ska bli ett första steg för dem som ibland har svårt att överhuvudtaget ta sig utanför dörren.
Christina Johansson är en av dem som brukar gå på träffarna. Hon tycker att det är jätteviktigt att Mötesplatsen finns och hoppas på en fortsättning eftersom det alltid kommer att finnas folk som lider av psykiska åkommor.
– Det är skönt att tillhöra något när man är sjukskriven och ha någonstans att gå där jag kan umgås eller bara vara, ligga på soffan och inte prata med någon, tycker Christina.
Hon uppskattar att få träffa och prata med andra i samma situation utan att behöva förklara en massa. Det är även en skön känsla att vara saknad om hon är borta en gång.
Christina berättar att gruppen blir en plats där man kan utbyta tankar och funderingar med andra som har liknande erfarenheter.
– Det är ingen tävling i vem som har snyggast skor eller finaste sminket utan alla kommer som man själv vill.