Ny lag tvingar banker ta hand om kontanter

Riksdagen har klubbat en ny lag som kräver att bankerna tar emot kontanter. ”Jag är väldigt positiv till beslutet. Sedan får vi se vad det kommer att innebära”, säger Beatriz Axelsson, tillväxtchef på Norsjö kommun.

Beatriz Axelsson hoppas på en bra lösning för Norsjö och övriga inlandet.

Beatriz Axelsson hoppas på en bra lösning för Norsjö och övriga inlandet.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2019-12-04 18:00
undefined
Beatriz Axelsson hoppas på en bra lösning för Norsjö och övriga inlandet.

Norran har tidigare berättat om problemen med kontanthanteringen i inlandet och och svårigheterna för företagare och föreningar att lämna in sina kontanter på orten.

Loomis monterar ned sin servicebox i NorsjöSkrotad servicebox slår mot handeln i inlandet

I Norsjö monterade värdetransportföretaget Loomis ned serviceboxen i somras, detta på grund av att samarbetspartnern Swedbank stängt sitt kontor i samhället.

Långa resor

Det betyder att många företagare och föreningar hänvisas till Malå, Skellefteå eller Lycksele för att sätta in sina dagskassor och kontanter.

Vi vet inte hur bankerna har tänkt lösa det här. Men vi hoppas på en lösning som alla har gagn av, enkelt, smidigt och till en låg kostnad.

Men för några dagar sedan klubbade riksdagen igenom en lagändring som innebär att storbankerna är skyldiga att se till att det finns platser där företag kan sätta in dagkassor och konsumenterna kan ta ut kontanter.

Den nya lagen börjar gälla den 1 januari 2021.

Frågetecken

Bra, tycker Norsjö kommuns tillväxtchef Beatriz Axelsson, som dock fortfarande inte vet vad beslutet kommer att innebära i praktiken:

– Vi vet inte hur bankerna har tänkt lösa det här. Men vi hoppas på en lösning som alla har gagn av, enkelt, smidigt och till en låg kostnad.

På några platser i Västerbottens inland har kommuner och företagarföreningar tecknat egna avtal med värdetransportföretag för att behålla servicen.

Olika lösningar

Det har också diskuterats i Norsjö. Men eftersom en sådan lösning krävde ett fyraårigt avtal valde kommunen att backa.

– Vi visste då att regeringen planerade en sådan här lag. Om vi redan hade tecknat ett avtal på fyra år hade vi kanske inte varit aktuella för en annan lösning, säger Beatriz Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!