Norsjösonen ska förhandla om tidsomställningen

Natten mellan lördag och söndag ska vintertid bli sommartid. Men ska vi fortsätta ställa om klockan två gånger per år? Nej, tycker Europaparlamentet, där Norsjösonen Erik Bergkvist (S) är ansvarig för att driva frågan framåt.

Erik Bergkvist, socialdemokratisk Europaparlamentariker.

Erik Bergkvist, socialdemokratisk Europaparlamentariker.

Foto: Pressbild

Norsjö2022-03-26 10:00

Slopa eller behålla tidsomställningen? Två gånger per år blir frågan aktuell. Nu är det dags att vrida fram klockan, på hösten ställs den tillbaka. Samma sak sker i hela EU, men så har det inte alltid varit.

Fram till 2001 fanns inget beslut på EU-nivå kring tidsomställningen utan länderna bestämde själva i frågan.

– Men när vi började ha fler transporter mellan länderna blev transportsektorn alltmer beroende av tidtabeller och att veta när exempelvis godsterminaler var öppna. När länderna hade olika regler kring tidsomställningen kunde den timmen få stora konsekvenser, säger Europaparlamentarikern Erik Bergkvist, 56, som är född och uppvuxen i Norsjö.

undefined
Erik Bergkvist, socialdemokratisk Europaparlamentariker.

Det togs därför ett beslut inom EU att alla länder måste ställa om mellan sommar- och vintertid – men den regeln vill EU-kommissionen ändra på.

Inom EU är det kommissionen, som består av representanter från medlemsländerna, som lägger fram lagförslag. För att ett förslag ska röstas igenom måste ministerrådet, som består av ministrar från medlemsländerna, säga ja till förslaget. Det måste också Europaparlamentet, som är de folkvalda politikerna. Det vanligaste är också att det sker en förhandling mellan ministerrådet och Europaparlamentet innan ett förslag röstas igenom.

undefined
Natten mellan lördag och söndag ställs klockan fram en timme.

Erik Bergkvist är Europaparlamentets förhandlare i frågan kring tidsomställningen. Sedan ett par år tillbaka har Europaparlamentet tagit ställning i frågan. De tycker att tidsomställningen ska avskaffas.

– Vi ser ingen anledning till att den ska vara kvar. På en del ställen finns det en poäng att ha kvar den, på andra inte. Samtidigt kostar det både pengar och försämrar vissa gruppers hälsa, framförallt äldre, säger Erik Bergkvist.

Än så länge har inte ministerrådet tagit ställning. Erik Bergkvist tror inte heller att frågan om tidsomställningen är särskilt högt prioriterad i nuläget.

– I sådana fall skulle man redan ha försökt få en lösning på det.

undefined
Erik Bergkvist (S) säger att Europaparlamentet inte ser någon anledning till att tidsomställningen ska vara kvar.

Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!