På ganska kort tid har två mord skett i Norsjö. Dessutom har kommunen drabbats av brottslighet i form av narkotikabrott, inbrott och en stulen bil som stuckits i brand utanför polisstationen.
– Självklart har det påverkat bilden av Norsjö till det sämre. Man ska också komma ihåg att tryggheten i Norsjö är väldigt stor i normala fall så det är väldigt sorgligt att det ska hända här, sa Mikael Lindfors (S).
Håkan Jansson är kritisk till att den lokala polisen blir utkommenderade till kusten.
– Genom ökad polisnärvaro kan vi få fler bitar att samverka med, sociala, skolan, föreningar och annat, för att så tidigt som möjligt fånga unga som riskerar att hamna i drogmissbruk och ungdomsbrottslighet, sa han.
Känner trygghet
Trots den senaste tidens våldsdåd visar Norrans och Ipsos undersökning att en klar majoritet, 76 procent, av Norsjöborna känner sig trygga utomhus på kvällstid. Bara sex procent känner sig otrygga.
Jennie Noréhn Thorgren (L) tycker att den bilden stämmer med vad hon själv möter.
– Norsjö är ett litet ställe där alla känner alla och många påverkas. Samtidigt upplever jag på något vis att Norsjö har blivit starkare tillsammans.
Finns det då någon anledning för politikerna att vidta några trygghetsskapande åtgärder efter det som hänt? undrade moderatorn Marcus Melinder.
Lina Hjelte (V) svarade att det har gjorts en del saker, bland annat trygghetsvandringar tillsammans med de boende i områdena.
– Vad jag kan förstå har man där tagit fram olika åtgärder, sa hon, och fick medhåll av Mikael Lindfors, som även pekade på det brottsförebyggande arbete som pågår.