När Norsjö Trä startades 2009 hade de fem anställda. Nu har antalet medarbetare växt till 25 och det börjar vi trångbott i fabriken.
– Vi satsar hårt på att det ska vara kul att arbeta hos oss. Att vi inte förlorat några medarbetare under senare år och att det gått bra att rekrytera nya kan kanske ska ses som ett tecken på att vi lyckats på den fronten, säger delägaren och vd:n Ralf Signarsson och inflikar att företaget kommer att anställa ytterligare 5–7 personer under nästa år.
Han driver företaget med sin yngre bror Frank som är produktionschef och som passiv delägare återfinns Dick Berg som en gång i tiden startade Hedlunda Snickeri i Lycksele.
Trångboddheten håller man på att åtgärda. Bland annat ska de inom kort flytta ut delar av kontoret till en barack som redan finns på plats.
– Vi bygger också nya lagerlokaler väster om fabriken. Första etappen, som slutförs under nästa år, handlar om en byggnad på cirka 500 kvadratmeter och sedan blir det ännu fler sådana, säger Frank Signarsson.
Att det blivit trångt i fabriken beror på att företaget för tre år sedan förändrade sin strategi.
– Tidigare tillverkade vi fingerskarvade komponenter till några få kunder, där Ikea var den största. 2019 investerade vi i en ny förädlingslinje där en kombinerad hyvel- och klyvningslinje integrerades med fingerskarvanläggningen, berättar Frank.
Där klarar de att hyvla allt från högsta möbelkvalitet till byggprodukter som byggreglar och ytterpaneler.
– Eftersom kunderna efterfrågade det har vi nu installerat en målningslinje så att vi kan utöka vidareförädlingen, säger Frank.
Investeringarna som de gjort under de senaste tre åren har landat kring 15 miljoner kronor.
– Vi har tre egna konstruktörer som byggt maskinerna. Om vi hade köpt dem färdiga hade de säkert kostat 50 miljoner, konstaterar Ralf.
Förändringen av verksamheten har inneburit att Norsjö Trä utökat sin kundbas rejält.
– Idag har vi ett 50-tal kunder vilket gör oss mycket mindre sårbara än tidigare, säger Ralf.
Det är därför de nya lagerlokalerna måste tillskapas. Det behövs nämligen betydligt mer råvara än tidigare för att kunna klara produktionen och det krävs också mer utrymme för att förvara de färdiga produkterna.
– Vi har planer på att sätta in fler förädlingslinjer och då måste vi nog hitta eller skapa helt nya lokaler. Här för vi en dialog med kommunens tillväxtkontor som vi har en mycket bra relation med. Vi tittar i första hand på nya lokaleri Norsjö, säger Frank Signarsson.
Norsjö Trä ökade sin omsättning från 35 miljoner kronor 2021 till 80 miljoner i år, med bokslutet 30 april.
– I år siktar vi på att komma över 100 miljoner kronor, avslutar Ralf Signarsson.