Norsjölägenheters revisor har flera år i rad anmärkt på att det redovisade värdet är högre än marknadsvärdet för ett antal fastigheter.
Det handlar bland annat om trygghetsboendet Gästis. Där har hemtjänsten sagt upp hyresavtalet, vilket har inneburit 1,8 miljoner kronor i minskad intäkt.
På Hällan 8, före detta hotellet, har det gjorts stora investeringar de senaste åren och här bedömer Norsjölägenheter att det inte går att ta ut hyror som genererar en affärsmässig avkastning.
Billigare hyror
Vidare har hyresintäkterna för lägenheterna på Kusforsvägen 6 varit subventionerade utifrån byggkostnaden.
För att stärka bolagets ekonomi och täcka det nedskrivningsbehov som finns har Norsjölägenheters styrelse ansökt om ett aktieägartillskott hos ägaren Norsjö kommun.
Totalt har behovet bedömts till 18 miljoner kronor. Efter ett antal möten har företrädare för kommunen och bolaget kommit fram till att kommunen ska skjuta till 13 miljoner kronor, medan bolaget står för fem miljoner.
Det blev också kommunfullmäktiges beslut vid måndagens sammanträde.
Minusresultat
– Det kommer att ge en långsiktig ekonomisk stabilitet till bolaget. Och om bolaget mår bra mår också kommunen bra, sa kommunalrådet Mikael Lindfors (S).
Det här visar tydligt att lagstiftningen inte gynnar inlandet. Här är marknadsvärdena så låga att man måste göra avskrivningar från dag ett.
Samtidigt konstaterade han att kostnaden direkt kommer att påverka Norsjö kommuns årsresultat. Det innebär att kommunen går mot ett stort minus i år.
Lars-Åke Holmgren (KD) ville dock se en annan ordning och argumenterade för att man inte kan ha samma beräknade avkastningskrav i inlandet som i större städer.
Svårt att bygga
– Det här visar tydligt att lagstiftningen inte gynnar inlandet. Här är marknadsvärdena så låga att man måste göra avskrivningar från dag ett. Hur ska vi då få till nyproduktion av egna hem och flerfamiljshus? undrade han.
Mikael Lindfors höll med om att lagstiftningen behöver ändras, men menade att det måste drivas högre upp i partierna och att man nu inte hade något annat val än att följa förslaget.
Till slut klubbades det också igenom med röstsiffrorna 20–8.