På tisdagen meddelade industriminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen vill ge Cementa möjlighet att bryta kalksten i Slite på Gotland i ytterligare åtta månader.
Bakgrunden är att kalkstensbrytningen hotas av ett tvärstopp den 31 oktober, sedan Mark- och miljööverdomstolen i början av juli avslog Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för verksamheten.
Eftersom företaget är en så dominerande leverantör av cement i Sverige skulle effekterna av ett stopp bli mycket kännbara, enligt både branschfolk och den snabbutredning som regeringen låtit göra. Bland annat menar intresseorganisationen Byggföretagen att upp till 400 000 jobb hotas.
Ett av företagen som är beroende av att frågan löses är Norsjö Betong. Där var förstås cementkrisen ett givet samtalsämne när produktionen i veckan drog igång efter semestern.
Positivt att en lösning är på gång, tycker vd:n Magnus Stenmark. Annars skulle företaget få stora problem senare i höst.
– Vi tar all cement från Cementa. Det är inte möjligt att hitta någon annan råvarulösning på tre månader. De har som monopol, säger han.
Att med så kort varsel börja importera cement känns inte heller realistiskt. Åtminstone inte för ett så pass litet företag som Norsjö Betong.
Dessutom har även de utländska företagen sina begränsningar.
– Finland är också en cementproducent. Men jag tror inte att de kan gå upp och försörja Sverige på några månader, säger Magnus Stenmark.
Nu håller han tummarna för att de senaste dagarnas positiva signaler också blir verklighet:
– Det är ändå positivt att de har fått lite respit. Förhoppningsvis kan de lämna de uppgifter som krävs så att de uppfyller tillståndet. Hela Byggsverige och även gruvorna är beroende av betong.
Farhågorna med kalkbrytningen på Gotland är att den riskerar att förstöra grundvattnet genom att saltvatten läcker in. Och enligt Mark- och miljööverdomstolen innehåller Cementas ansökan inte någon godtagbar vetenskaplig analys av hur grundvattnet påverkas:
”Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön”, skriver domstolen bland annat.