Bakom Småföretagarindex står Småföretagarnas Riksförbund. Här rankas förutsättningarna för små- och medelstora företag att verka i landets 290 kommuner.
I Västerbotten har Norsjö kommun den högsta rankingen med plats 92 i hela landet.
– Det var ju ett glädjande besked. Norsjöborna verkar ha en nedärvd företagargen. När det gäller nyföretagande ligger vi ofta i topp, säger Mikael Lindfors (S) kommunstyrelsens ordförande i Norsjö till Norran.
Han lyfter också fram fördelarna med att bo och verka i en liten kommun som företagare där det är nära till beslutsfattarna.
– Vår utvecklingsavdelning har länge arbetat starkt med att besöka våra företag och det ger också resultat, menar Mikael Lindfors.
Christina Larsson, som driver konsultföretaget Duo i Norsjö, tillsammans med sin syster Dorina Larsson, håller med om att närheten är en viktig framgångsfaktor här.
– Det är enkelt och smidigt att driva företag i Norsjö. Här är det lätt att få kontakt med andra företag och även med kommunen. Det är raka linjer helt enkelt och man kommer långt med bara ett samtal, säger Christina.
Bland de övriga kommunerna inom Norrans spridningsområde i Västerbotten placerar sig Robertsfors på plats 151, Skellefteå intar plats 190 och Malå hamnar först på plats 269.
I Norrbottens är Arjeplog allra bäst i länet med plats 9, medan Arvidsjaur ligger på plats 165.
För varje kommun analyseras nio olika dimensioner av företagandets villkor på lokal nivå. Det handlar om hur väl kommunernas företagsklimat är sett till lokal marknad, koncentrationen av företagsamma som andel av den vuxna befolkningen, företagens överlevnadsgrad, nivån av trygghet, hur väl den kommunala näringspolitiken upplevs fungera, skolsystemets kompetensförsörjning, den demografiska situationen, omfattningen av skatter och bidrag samt förutsättningarna till kapitalförsörjning.
I årets Småföretagarindex, där Åre intar förstaplatsen och Lessebo hamnar i botten, kan man konstatera att det är mycket stor skillnad i förutsättningar för landets småföretagare.
Småföretagarindex visar att de bästa villkoren för företagande finns i storstäder, i pendlingskommunerna kring storstäderna samt i landsbygdskommuner med en stark turismsektor. De sämsta villkoren finns i glesbefolkade kommuner utan turism.