Här får fisken fröna att frodas

I den gamla kiosken i Norsjö har det startats ett nytt företag med en annorlunda affärsidé: att odla örter och grönsaker med hjälp av fiskar i vattentankar. ”Det är naturen som jobbar tillsammans”, säger Sebastien Besret, Veg City.

Sebastien Besret har lagt ned många timmar på att få anläggningen i ordning. Om allt går enligt planerna ska det gå att köpa färska och närodlade örter och grönsaker här i slutet av februari.

Sebastien Besret har lagt ned många timmar på att få anläggningen i ordning. Om allt går enligt planerna ska det gå att köpa färska och närodlade örter och grönsaker här i slutet av februari.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2021-12-17 06:15

Efter att ha stått tom och öde i närmare tio år lyser det åter i klassiska Uffes kiosk i Norsjö. Men nu har kassadisken, tidningsställen och glassmaskinen fått ge vika för en helt annan inredning.

I stället har lokalen fyllts med vattentankar, rör, pumpar, varma lampor och allt annat som krävs för att odla med vatten.

Förklaringen är att Sebastien Besret har köpt fastigheten för att satsa på akvaponisk odling. Akvaponi är konsten att odla i ett kretsloppssystem där fiskar och grödor verkar tillsammans i symbios.

Fiskarnas bajs blir näring för växterna, sedan går det renade vattnet tillbaka till fisktankarna.

undefined
Sebastien Besret matar fiskarna som i sin tur förser växterna med näring.

Vissa odlare föder också upp fisk som de säljer som mat, men så kommer det inte att bli i Norsjö.

– Fiskarna är mina arbetare, säger Sebastien och skrattar.

”Arbetarna” består av ett antal regnbågslaxar och även några harrar. Vattnet från deras tankar leds löpande upp till rör och behållare där frön från olika örter och grönsaker får gro i små fuktiga kuber.

undefined
Varje vattentank rymmer 600 liter vatten och ett antal regnbågslaxar och harrar.

Varje kub innehåller ett enda frö så det är ett riktigt pillergöra att få dem på plats. 

– Det här är i liten skala men jag har i alla fall plats för 1 500 plantor, berättar Sebastien. 

Det han odlar är bland annat basilika, persilja, timjan, dill, tomater och jordgubbar. Eftersom de får växa från grunden tar det tid, men om allt går enligt planerna ska försäljningen komma igång i slutet av februari.

undefined
Fröna läggs ett och ett i en liten kub som sedan fuktas med näringsrikt vatten.

Tanken är att Sebastien både ska sälja sina produkter i själva lokalen och i lokala butiker. 

– Norsjöborna ska inte behöva handla sådant som kommer från Brasilien eller Ecuador. Mat ska inte behöva färdas hundratals mil, säger han.

Delar av odlingen är inte akvaponisk utan hydroponisk. Skillnaden är att Sebastien i den sistnämnda använder sig av biologisk gödsel i stället för sådant som kommer från fiskarna.

undefined
Sebastien Besret hoppas även på ett samarbete med skolan, att elever får lära sig odla med vatten.

Men i båda fallen odlar man i vatten i stället för i jord, en teknik som på senare tid har blivit alltmer populär. Det gäller inte minst i storstäderna, varför det här sättet att driva upp växter ibland kallas stadsodling.

Fördelen är att det tar mycket mindre plats. 

Men även om det här sättet att odla har fått ett uppsving så är det långt ifrån nytt. Tvärtom har det använts sedan urminnes tider.

undefined
Sebastien odlar bland annat basilika, persilja och timjan, allt från grunden.

– Egyptierna och kineserna har gjort det länge. Vid Nilen byggde de kanaler ut i staden och odlade på mark som absorberade näring från kanalen. Och på risfälten i Kina och Japan simmar det fisk i vattnet, säger Sebastien. 

Men därifrån är det ändå ett stort steg att ta tekniken till en nedlagd gammal kiosk i Norsjö. Särskilt om man som Sebastien har flyttat hit ända från Sydafrika för att ägna sig åt odling.

Nu var inte det planen när han kom till Norsjö. Det var i stället att ta över besöksmålet Bäckerudden, men corona och problem med finansieringen kom emellan.

undefined
Imman på fönstren skvallrar om värmen och fukten inne i den nedlagda kiosken.

När sedan Sebastiens andra alternativ – att jobba som kock på Källan – också sprack på grund av corona blev han tvungen att tänka i andra banor:

– Då satte jag mig ned och tänkte: jag måste göra någonting, vad är min passion? Jag gillar att hålla på med fiskar och jag gillar akvaponi. När jag sedan kontaktade kommunen och fick till svar att de såg potential i det här bestämde jag mig för att satsa.

– Så är det i livet, planer förändras.

Odling med vatten

Hydroponisk odling innebär att man odlar med vatten och näring i stället för med jord. Det är vanligast att man odlar sallat och kryddor, men det går även bra med exempelvis blommor, tomater, chili och aubergine.

Akvaponisk odling kombinerar uppfödning av fisk i bassänger med hydroponisk odling. Då utgör det näringsrika vattnet från fiskodlingen ett naturligt gödningsmedel för växterna, samtidigt som växterna hjälper till att rena vattnet för fisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!