Efter att ha stått tom och öde i närmare tio år lyser det åter i klassiska Uffes kiosk i Norsjö. Men nu har kassadisken, tidningsställen och glassmaskinen fått ge vika för en helt annan inredning.
I stället har lokalen fyllts med vattentankar, rör, pumpar, varma lampor och allt annat som krävs för att odla med vatten.
Förklaringen är att Sebastien Besret har köpt fastigheten för att satsa på akvaponisk odling. Akvaponi är konsten att odla i ett kretsloppssystem där fiskar och grödor verkar tillsammans i symbios.
Fiskarnas bajs blir näring för växterna, sedan går det renade vattnet tillbaka till fisktankarna.
Vissa odlare föder också upp fisk som de säljer som mat, men så kommer det inte att bli i Norsjö.
– Fiskarna är mina arbetare, säger Sebastien och skrattar.
”Arbetarna” består av ett antal regnbågslaxar och även några harrar. Vattnet från deras tankar leds löpande upp till rör och behållare där frön från olika örter och grönsaker får gro i små fuktiga kuber.
Varje kub innehåller ett enda frö så det är ett riktigt pillergöra att få dem på plats.
– Det här är i liten skala men jag har i alla fall plats för 1 500 plantor, berättar Sebastien.
Det han odlar är bland annat basilika, persilja, timjan, dill, tomater och jordgubbar. Eftersom de får växa från grunden tar det tid, men om allt går enligt planerna ska försäljningen komma igång i slutet av februari.
Tanken är att Sebastien både ska sälja sina produkter i själva lokalen och i lokala butiker.
– Norsjöborna ska inte behöva handla sådant som kommer från Brasilien eller Ecuador. Mat ska inte behöva färdas hundratals mil, säger han.
Delar av odlingen är inte akvaponisk utan hydroponisk. Skillnaden är att Sebastien i den sistnämnda använder sig av biologisk gödsel i stället för sådant som kommer från fiskarna.
Men i båda fallen odlar man i vatten i stället för i jord, en teknik som på senare tid har blivit alltmer populär. Det gäller inte minst i storstäderna, varför det här sättet att driva upp växter ibland kallas stadsodling.
Fördelen är att det tar mycket mindre plats.
Men även om det här sättet att odla har fått ett uppsving så är det långt ifrån nytt. Tvärtom har det använts sedan urminnes tider.
– Egyptierna och kineserna har gjort det länge. Vid Nilen byggde de kanaler ut i staden och odlade på mark som absorberade näring från kanalen. Och på risfälten i Kina och Japan simmar det fisk i vattnet, säger Sebastien.
Men därifrån är det ändå ett stort steg att ta tekniken till en nedlagd gammal kiosk i Norsjö. Särskilt om man som Sebastien har flyttat hit ända från Sydafrika för att ägna sig åt odling.
Nu var inte det planen när han kom till Norsjö. Det var i stället att ta över besöksmålet Bäckerudden, men corona och problem med finansieringen kom emellan.
När sedan Sebastiens andra alternativ – att jobba som kock på Källan – också sprack på grund av corona blev han tvungen att tänka i andra banor:
– Då satte jag mig ned och tänkte: jag måste göra någonting, vad är min passion? Jag gillar att hålla på med fiskar och jag gillar akvaponi. När jag sedan kontaktade kommunen och fick till svar att de såg potential i det här bestämde jag mig för att satsa.
– Så är det i livet, planer förändras.