Mycket att tänka på om krisen kommer

Vad gör vi om viktiga funktioner som el, vatten och transporter slutar att fungera? ”Viktigast är att vi har tänkt till, är förberedda och har koll på och hjälper varandra”, säger Siv Bäckström, som arbetar med krisberedskap på Norsjö kommun.

Siv Bäckström.

Siv Bäckström.

Foto: Norsjö kommun

Norsjö2018-05-27 12:00

Nästa vecka skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till samtliga 4,8 miljoner hushåll i Sverige.

Broschyren innehåller olika tips och råd i händelse av kris eller krig och det här är första gången sedan 1961 som svenska myndigheter gör ett liknande massutskick.

undefined
Siv Bäckström.

Årlig kampanj

Samtidigt genomförs även den årliga krisberedskapsveckan. Det är en kampanj där kommunerna är huvudaktörer.

Det är nog sämre i tätorterna, där är man mer van att bli omhändertagen.

Siv Bäckström, kanslichef på Norsjö kommun, berättar att det kommer att hända en hel del i Norsjö till veckan. Det är allt ifrån utställning av krislådor och öppet hus på brandstationen, till information på Café Nyfiket i Bastuträsk och målarböcker till barnen.

– Men krisberedskap är inget som vi bara jobbar med en vecka. Det arbetet fortsätter året om, säger hon.

Hur rustade skulle du säga att norsjöborna och västerbottningarna är?

– Det är väldigt varierande. Jag tror att man är väl rustade ute i byarna, där är man van att klara sig själv och ha koll på och hjälpa varandra. Det är nog sämre i tätorterna, där är man mer van att bli omhändertagen. Det är det vi vill komma ifrån.

Är det något särskilt som folk lätt glömmer?

– Batterier. Det är en typisk grej som man tänker att man ska köpa men sedan gör man inte det. Att skaffa en powerbank är också jättebra.

Krisberedskapsveckan pågår mellan den 28 maj och den 3 juni och innehåller en rad aktiviteter runt om i kommunerna.

I Skellefteå ska till exempel Civilförsvarsförbundet och Bilkåren visa upp sig mitt i centrum. De kommer även att delta på Grunkor och mojänger i Överklinten.

Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig. Målet är att kampanjen ska växa år från år.

Källa: MSB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om