Skräddare i Norsjö ska rädda hundar från varg

Skyddsvästar för hundar är en ny produkt som Samhall i Norsjö börjat tillverka. Beställare är företaget Dogtech i Nyköping som valt att flytta produktionen av västar från Kina och Estland till Norsjö.

Nina Lindqvist och Bea Lindqvist resonerar om produktionen av skyddsvästar.

Nina Lindqvist och Bea Lindqvist resonerar om produktionen av skyddsvästar.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2024-10-06 15:00

Nyheten i korthet

  • Samhall i Norsjö har börjat tillverka skyddsvästar för hundar för företaget Dogtech. Skyddsvästarna är designade för att skydda hundar mot vargangrepp och vildsvinsattacker, samt har en inbyggd flytväst.
  • Dogtech, som tidigare tillverkade västarna i Kina och Estland, har valt att flytta produktionen till Sverige på grund av kvalitetsproblem med tidigare leverantörer.
  • Skyddsvästarna, som säljs i Sverige och andra europeiska länder, testas för närvarande i ett EU-projekt i Kroatien. Dogtech planerar att sälja cirka 1000 västar i år och hoppas öka volymen till 3000-4000 västar inom några år.

Familjeföretaget Dogtech, som håller till strax utanför Skavsta, och startades 2005 av Göran Hallman, utvecklar och tillverkar skyddsvästar för jakthundar och tjänstehundar hos Polisen och Försvarsmakten.

– Idén med skyddsvästar utrustade med ”vargstål” och flytväst föddes genom att våra egna hundar hade råkat illa ut, säger Göran Hallman.

undefined
Så här ser skyddsvästen ut när den är på plats.

I Sverige sker vargangrepp på hund 35-45 gånger varje år. Många hundar dödas och skadas också av vildsvin. Dessutom är det en hel del hundar som går genom isen och drunknar.

– Vi är störst i Skandinavien när det gäller skyddsvästar för hundar. I år kommer vi att sälja cirka tusen och om några år räknar vi med att vara uppe i volymer på 3 000–4 000, berättar Göran Hallman.

undefined
Ayattullah Muhammadi har tidigare arbetat som skräddare i Iran.

Nu ska fler hundar klara sig, tack vare skräddarna vid Samhall i Norsjö. Skyddsvästarna, som för närvarande testas i ett EU-projekt i Kroatien tillverkade Dogtech tidigare i Estland och dessförinnan i Kina. Nu har Göran Hallman valt att flytta hem hela produktionen till Sverige.

– Vi var inte riktigt nöjda med kvaliteten hos våra tidigare leverantörer, konstaterar Göran.

undefined
Hos Samhall i Norsjö går symaskinerna varma.

Han tog kontakt med Samhall och tycke uppstod.

– Personkemin stämde och vi har fått mycket bra feedback och tips från dem vad gäller produktionen, berättar Göran Hallman.

undefined
Pär Lundkvist, Ayattullah Muhammadi och Annelie Westermark i samspråk.

Som ett första steg har Samhall i Norsjö gjort en provserie på cirka 300 skyddsvästar. Västarna är tillverkade i cordura och courier och pals för infästning av ”vargstålet", det vill säga vassa piggar som gör att de anfallande djuren inte kan bita. Skyddets foder är gjort av en tjockare fiber som ska stoppa vildsvinens betar. I uppdraget ingår även att sy extra utrustning som GPS-fickor och hundhalsband.

– Det här kan bli ett riktigt storuppdrag för oss, konstaterar Pär Lundkvist, områdeschef på Samhall för Skellefteå och Norsjö.

undefined
Nisse Jonsson arbetar med att skära ut material till västarna.

Sömnad är något av en specialitet i Norsjö med anor från 1970-talet när klädföretaget Algots hade en fabrik här.

– Och kunnandet finns kvar, säger arbetsledaren Nina Lindqvist.

I Samhalls verkstad i Norsjö arbetar 22 personer och det tyngsta uppdraget är nu produktionen av skyddsvästarna. Bland medarbetarna finns bland andra skräddaren Ayattullah Muhammadi från Ghazni i Afghanistan som arbetat i skräddaryrket i Isfahan i Iran. För 2,5 år sedan började han hos Samhall i Norsjö.

– Vi skulle behöva flera personer som är lika duktiga som de vi har nu. Men vi lär upp anställda till skräddare och bland de nya finns oslipade diamanter med värdefulla talanger, berättar Pär Lundkvist.

undefined
Annelie Westermark har arbetat 25 år hos Samhall i Norsjö.

Bland de rutinerade medarbetarna, som tar ett stort ansvar för utvecklingen av produktionen, är Hasse Jonsson och Annelie Westermark. Båda har ett förflutet inom träindustrin i Norsjö. Hasse har arbetat 26 år hos Samhall och Annelie 25.

– Att tillverka västarna är ett mycket intressant jobb där vi får följa hela produktionen från början till slut, säger Annelie.

I samband med provserien har man avsevärt vässat flödet i fabriken för att kunna öka takten på produktionen.

– Men här sätter vi kvaliteten för kvantiteten, betonar Nina Lindqvist.

undefined
Åsa Lidström är en av 22 medarbetare hos Samhall i Norsjö.

I verkstaden finns ett 20-tal symaskiner av lite äldre modell.

– Vi har investerat i några nya och det är också aktuellt att hitta en mer rationell lösning för utskärningen av materialet, berättar Pär.

Förutom Dogtech har Samhall i Norsjö även ett par andra kunder som regelbundet återkommer med nya order. 

– Bland annat tillverkar vi bälten och selar till Brokk i Skellefteå och genomför montage- och plockjobb åt Franke i Byske, säger Nina.

undefined
Familjen bakom Dogtech; Göran Hallman, Jennie Ericsson och David Lundgren.

Göran Hallman konstaterar att om det visar sig fungera riktigt bra med tillverkningen skyddsvästarna har Dogtech också andra produkter som skulle kunna tillverkas i Norsjö.

Skyddsvästarna säljer Dogtech främst via återförsäljare men de går också att köpa på plats hos företaget.

undefined
Nina Lindqvist och Pär Lundkvist är mycket nöjda över beställningen som de fått från Dogtech. I bakgrunden Bea Lindqvist.

– Förutom till svenska hundägare säljer vi även till sådana i Tyskland, Kroatien, Schweiz, Polen och Grekland. Vargproblematiken är ju inte bara här utan i hela EU, säger Göran.

Han konstaterar avslutningsvis att vargflockarna anfaller hundar på olika sätt i Europa.

– Hos oss i Norden ger de sig först på korset bakom svansen medan de exempelvis i Kroatien siktar in sig på halsen och nacken. Därför måste västarna utformas på lite olika sätt, avslutar Göran Hallman.

undefined
Bea Lindqvist syr skyddsvästar.
Samhall

Samhall ägs av staten och har som uppdrag att skapa utvecklande och efterfrågade jobb åt personer med funktionsnedsättning. Det är Arbetsförmedlingen som bedömer och bestämmer om en person bör få ett jobb på Samhall eller ej. Samhall finns i hela landet och har över 24 000 medarbetare som har bred kompetens och yrkeskunnande inom alltifrån paketering, montering, tvätt och kundservice till lokalvård och avlastning inom välfärden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!