Totalt handlar det, enligt en studie som tillväxtkontoret i Norsjö gjort, om investeringar hos företagen i Norsjö med 1,8 miljarder kronor under den närmaste femårsperioden.
– Vi blev förvånade över att det rörde sig om så stora summor. Det här visar att företagen tror på Norsjöbygden, säger Beatriz Axelsson, tillväxtchef i Norsjö kommun till Norran.
I den scenarioanalys som Tyréns presenterar och som bland annat bygger på intervjuer med företrädare för ett 30-tal företag, ger de 20 förslag på åtgärder hur Norsjö kommun bör agera i fortsättningen för att kunna utvecklas på ett bra sätt. I deras rapport, som kommunfullmäktige kommer att behandla i början av nästa år, konstateras att den förestående snabba utvecklingen i Skellefteå förbättrar möjligheten för bibehållen eller ökande befolkning i kommunen. ”Aktuell situation är dock förknippad med stora osäkerheter och lär kräva aktiv och medveten handling för bästa möjliga utfall” skriver Tyréns.
– Vi räknar med en måttlig befolkningsökning och ska nu ta höjd för detta, berättar kommunstyrelsen ordförande Mikael Lindfors (S).
Näringslivet i kommunen med omland är nischat mot träindustri och mineralutvinning. Dessa branscher har goda framtidsutsikter. Här lyfter Tyréns speciellt fram utvecklingen av ett trätekniskt kluster i Norsjö som i allt högre utsträckning vidareutvecklar förädling av träprodukter.
– Träindustrin i kommunen går för högvarv och där finns det en enorm potential för tillväxt, konstaterar Mikael.
– Vi ska nu satsa på att marknadsföra våra träindustrier ännu mer, inflikar Beatriz.
Arbetskraftsförsörjning i allmänhet, och tillgång till personal som kan fylla kvalificerade roller i synnerhet, är några av de främsta begränsande faktorerna för utveckling av företag i Norsjö kommun. ”Detta leder till en avsevärd konkurrens om den lokala arbetskraften mellan företag, där man riskerar att värva från varandra för att fylla behoven”, skriver Tyréns.
De menar att den starka utvecklingen i Skellefteå med stigande bostadspriser ökar intresset för att bo i Norsjö kommun och då främst i de östra delarna av kommunen. I dagsläget upplever fastighetsägare i Norsjö kommun en tillströmning av nya förfrågningar. ”Detta talar för en potential för Norsjö kommun att ta del av åtminstone delar av denna utveckling”, skriver Tyréns.
– I Bastuträsk har vi nu tio färdiga tomter som ska marknadsföras och jag är övertygad om att efterfrågan på tomter intill Skellefteälven också kommer att öka, säger Mikael Lindfors.
Tyréns anser att det kommunala bolaget Norsjölägenheter ”bör bygga lägenheter genom att utreda möjligheter att sälja delar av sitt bestånd”. Dessutom tycker Tyréns att Norsjö kommun ska våga ifrågasätta finansieringssystemet och lyfta fram lösningen att det ska kunna finnas möjlighet till kommunal borgen som säkerhet till bankerna.
– I förra veckan träffade kommunstyrelsen ledningen för Norsjölägenheter där vi framförde vikten att det byggs fler lägenheter. Lågt hängande frukt är att tillföra fler lägenheter i Gästis och det kommer på sikt att finnas behov av nya hyreshus i kommunen, berättar Mikael.
Norsjö kommun bör enligt Tyréns särskilt lyfta tillgång till ytor och möjlighet att husera ytkrävande verksamheter, attraktiva markpriser, tillförlitligt och kapacitetsstarkt elnät med relativt låga elpriser och tillgång till grön elproduktion.
Möjlighet till tågtransport ses som en möjlig konkurrensfördel i takt med att allt fler klimat- och miljökrav ställs på produkter utifrån hela värde- och transportkedjan.
– Finns goda möjligheter att fortsätta utvecklingen av Bastuträskterminalen och vi har nu fått förstudiepengar från Leader Skellefteå Älvdal för att utreda förutsättningar för persontrafik mellan Jörn, Bastuträsk och Skelleftehamn, säger Beatriz Axelsson.
Tyréns efterlyser också en gemensam vision och strategi med närliggande kommuner.Syftet bör vara att säkerställa att kommuner i högsta möjliga mån kompletterar varandra utifrån varandras respektive styrkor och utmaningar, snarare än att man konkurrerar om samma etableringar.
”Vidare är kommuninvånarna de viktigaste ambassadörerna – privat och i sina yrkesroller. Som man sår får man skörda– och i det här fallet är det viktigt att odla Norsjöandan”, skriver Tyréns.