Klockan sju på fredagsmorgonen startade Michael Jeuthe försäljningen av nybakat bröd i pop up-bageriet på Fiket i Norsjö. Han har tidigare haft ett samarbete med Fikets ägare Monica Runesdotter där han bakat och sålt bröd, nu kör han igång i egen regi via ett företag som han driver tillsammans med sambon Ina Klingstedt.
I första hand ska bageriet vara igång till i slutet av juni. Sedan blir det ett litet uppehåll, då han tackat ja till ett annat jobb under sommaren. Men om allt faller väl ut blir det en fortsättning efter det.
– Vi får se till hösten hur det ligger till, säger Michael.
Det han bakar är matbröd som alltid innehåller surdeg. Brödet är i stort sett ekologiskt, dessutom försöker han handla lokalt. Till exempel kommer morötterna från Svansele Grönt.
Michael är kock i grunden. Det har han bland annat arbetat som på Källan i Åmliden och senast i skolköket i Norsjö. Intresset för bakning väcktes när han gick en surdegskurs i Luleå hos kändisbagaren Sébastien Boudet.
Vad är då hemligheten bakom ett riktigt gott bröd? Ja, enligt Michael hänger mycket på degen:
– Den får inte vara för hård. Degen ska nästan vara flytande. Men jag kan inte avslöja något recept, för jag använder inga recept. Jag höftar.
Du kör igång mitt under coronakrisen när flera andra lägger ned, hur har du resonerat?
– Man måste äta. Sedan är det som på alla andra ställen, man får tänka på att hålla avståndet och sköta hygienen. Vi kommer också att börja med utkörning nästa vecka.
Företaget heter Jeuthes Media & Event, vilket kan låta något förvillande. Förklaringen är att Michael och Ina startade det redan innan han började baka, då med tanken att de skulle kombinera varandras kompetenser.
Ina, som är kommunikatör, skulle jobba med utbildningsfrågor medan Michael skulle arbeta med catering. Han erbjuder även sina tjänster som rent a chef.
– Sedan har bageriet växt fram, vi får se vad det blir i slutändan, säger Ina.
Michael Jeuthe
Ålder: 35.
Bor: Heden, Norsjö.
Familj: Sambon Ina Klingstedt.
Fritidsintressen: Gillar att fiska och spela tv-spel. Bakningen är också ett fritidsintresse.
Bakgrund: Kommer ursprungligen från Skanör Falsterbo och har bott i Norsjö i knappt fem år. Har varit alltifrån hovslagare, stalledräng och busschaufför till bespisningspersonal, turistföretagare och kock.