Mediestöd ger mer bevakning i Malå och Norsjö

Mediestödsnämnden beviljar Norran stöd för lokal journalistik i Malå och Norsjö, för tre år framåt.

Norran får flerårigt stöd för lokal journalistik i Malå och Norsjö, kommuner som klassas som områden med svag bevakning.

Norran får flerårigt stöd för lokal journalistik i Malå och Norsjö, kommuner som klassas som områden med svag bevakning.

Foto: Helena Strömbro Ershag

Norsjö2021-05-28 16:00

Stödet för lokal journalistik ges för bevakning av områden som utgör så kallade ”vita fläckar” på mediekartan, det vill säga där det utifrån geografiska och befolkningsmässiga förutsättningar är svårt att bedriva och finansiera nyhetsarbete, och det därmed finns få eller inga journalister på plats. 

I dag har Norran en lokalredaktör, Lennart Enkvist, som delar sin tjänst mellan Norsjö och Malå.

– Det är fem mil mellan orterna och givetvis utmanande för en person att hinna bevaka båda kommunerna. Samtidigt har vi, inte minst ur ett demokratiskt perspektiv, ett ansvar mot läsarna att granska och informera om vad som händer. Därför är det här stödet väldigt viktigt, säger Norrans redaktionschef Helena Strömbro Ershag, 

Norran bedöms vara den viktigaste nyhetskällan i Malå och Norsjö och tidningen har stor hushållstäckning. Mediestödsnämnden beviljar därför årligen 950 000 kronor respektive 719 000 kronor för Norsjö och Malå. 

– Nu kan vi stärka upp vår lokalredaktörs jobb med ytterligare bevakning. Den praktiska lösningen blir antagligen en kombination av anställda journalister och frilansare, säger Helena Strömbro Ershag.

Att stödet numera beviljas för en treårsperiod istället för på årsbasis är en välkommen förändring.

– Det är otroligt mycket bättre än tidigare då osäkerheten kring vilka resurser vi skulle ha varit stor. Nu blir det möjligt att bygga upp något långsiktigt, planera bevakningen bättre och ge tryggare villkor för journalisterna på plats på dessa orter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!