Enligt medborgarförslaget är solceller något som alla kommuner borde satsa på, inklusive Norsjö.
”En outnyttjad resurs. Solceller är relativt billigt och betalar sina installationskostnader snabbt”, skriver förslagsställaren, som även framhåller att det i motsats till exempelvis vindkraft sällan innebär något ingrepp i naturen.
Kommunstyrelsen tycker att idén är värd att gå vidare med och har nu gett verksamheten i uppdrag att ta fram en riktlinje för investeringar i solceller.
– Det är absolut intressant, säger Robert Åman, byggtekniker på Norsjö kommun.
Samtidigt konstaterar han att det finns mycket att ta hänsyn till när man ska undersöka om en fastighet är lämplig för solceller, exempelvis skuggning, instrålning och om taket klarar belastningen.
Robert Åman framhåller även en annan variant som har genomförts i andra kommuner och som också ska ingå i Norsjös utredning: en solpark, alltså en solcellsanläggning på marken.
– Då eliminerar man problem med takkonstruktionen och kan placera parken där de bästa förutsättningarna finns. Kanske är det också enklare att hålla den snöfri, säger han.
Även om det blir en satsning på solceller i Norsjö kommun så ligger den flera år framåt i tiden. På grund av det kärva ekonomiska läget och kommunens låga investeringskapacitet ska frågan utredas till budgetprocessen 2025.