Måste betala för matlådor trots att de inte äter

De som abonnerar på matlådor i Norsjö tvingas betala för dem även om de åker bort och inte äter. ”Jag fattar ingenting. Man ska inte betala för något som man inte vill ha”, säger Maud Boman.

Anders Vikberg och Maud Boman är kritiska till hur kommunen har hanterat frågan.

Anders Vikberg och Maud Boman är kritiska till hur kommunen har hanterat frågan.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2020-11-18 08:00

Från och med den 1 november gäller nya regler för de företrädesvis äldre personer som har matabonnemang via omsorgen i Norsjö kommun.

Tidigare slapp man både matlådor och betalning om man anmälde det senast klockan tre dagen innan. Men nu minskas inte avgiften annat än om man ligger inne på sjukhus.

Orimligt, tycker Maud Boman och Anders Vikberg, två av dem som drabbas.

De bor båda på trygghetsboendet Gästis och abonnerar på matlådor till middagen. Eftersom de är ganska pigga händer det att de åker bort i flera dagar, för att hälsa på sina barn eller som i Anders fall fara ut till sommarstugan.

Trots det måste de alltså betala för maten.

– Nog har jag råd att betala 1 300 kronor i månaden, det är sättet som gör mig förbannad, konstaterar Anders, som därför inte tänker meddela när han åker iväg:

– Jag är en fri man, varför skulle jag tala om när jag far bort? Och då måste maten slängas bort.

Vad han och Maud också har reagerat emot är bristen på information. Nu damp det bara ned ett brev med posten strax innan de nya reglerna började gälla.

Framförallt vill de ha en motivering till beslutet. De har försökt prata med de ansvariga men upplever inte att de har fått några svar.

– Vi vill att de ska komma hit och redovisa på plats och ge oss en motivering, säger Anders.

Hanna Lundström, strateg inom omsorgen i Norsjö, säger att matabonnemang är en biståndsbedömd insats och att utvecklingen genom åren har varit att allt fler har avbokat måltider utan några restriktioner.

– Vi har fått mer och mer avbokningar och då har vi sett ett behov att styra upp det här utifrån att köket ska ha en framförhållning.

Men är det rimligt att betala för något som man inte vill ha?

– Om man har ett abonnemang får man betala oavsett hur mycket man nyttjar det. Det är så det ser ut i alla lägen.

Samtidigt öppnar Hanna Lundström för att det kan komma att ske förändringar. Hon berättar att det pågår ett arbete med att se över abonnemangsformerna, där ett alternativ är fler nivåer. Om allt går enligt planerna ska ett förslag presenteras inom kort.

Hon säger också att informationen ska bli bättre:

– Om vi har varit dåliga på att informera ska vi ta till oss det och bli bättre. Vi kanske får ge biståndshandläggarna i uppdrag att informera muntligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!