Ett av företagen som passade på att visa upp sig var Wikk. Laila Ström och Sara Eriksson berättar att företaget inte har några lediga tjänster just nu, men att det ändå känns rätt att vara här.
– Det är alltid bra att träffa folk och skapa nya kontakter. Inför sommaren behövs det alltid vikarier, förhoppningsvis kan vi hitta någon här, säger Laila.
I en annan monter satt Michael Holgersson och Rolf Signarsson från Skellefteå Taxi. Företaget finns i Skellefteå och Norsjö kommuner och behöver rekrytera på både kort och lång sikt.
– Framförallt i stan expanderar vi med fler bilar och uppdrag. Det är också alltid någon som slutar, berättar Michael.
Kristina Frank slog ett slag för vård- och omsorgscollege, en vuxenutbildning som finns på flera orter, bland annat i Norsjö:
– Jag hoppas värva nya elever. Det är brist på undersköterskor och lätt att få jobb här i Norsjö om man har gått utbildningen.
”Drömjobbet är polis eller datapolis.”
Nina Haraldsson var en av besökarna som pratade med arbetsgivarna och delade ut sitt CV. Hon berättar att hon har jobbat inom flera olika branscher genom åren, men att hon just nu går arbetslös.
– Det är inget särskilt område som jag söker, jag kollar generellt vad som finns, säger hon.
Bland besökarna fanns även många nya svenskar. En av dem var Daniel Moustafa, som numera bor i Bastuträsk men ursprungligen är kurd från norra Syrien.
Han pratade bland annat med Peter Lindqvist från utbildningsföretaget Euniqem om utbildningar inom IT.
– Drömjobbet är polis eller datapolis, säger han.
Ida Rönnblom, sektionschef på Arbetsförmedlingen, hoppas att mässan ska bidra till att det knyts nya kontakter mellan arbetsgivare och arbetssökande.
Det behövs, då konjunkturen går för högtryck och många arbetsgivare har svårt att hitta personal, resonerar hon:
– Vår senaste prognos visar att var tredje företag i Västerbotten haft problem att rekrytera. Förr fanns bristerna inom yrken som krävde högskoleutbildning men nu gäller det även personal med gymnasieutbildning.