– Här i inlandet måste man ha många ben att stå på. Jag gillar utveckling och hittills har jag inte haft en enda dag när jag tyckt att det varit tråkigt att gå till jobbet, säger Laila Olofsson till Norran.
2011 lämnade hon ett jobb inom vården för att börja arbeta med administration och som städare hos städföretaget Wikk som startats 2007 av Bastuträskborna Kajsa och Katazyna Wikström. Året därpå blev hon delägare i Wikk.
– 2012 var vi sex anställda i företaget och när jag blev vd 2018 hade vi växt rejält och hade 20 medarbetare, berättar Laila.
Under hennes ledning har företaget fortsatt att växa och idag har Wikk 28 anställda. 2021 landade omsättningen på drygt 12 miljoner kronor.
– Senaste året har vi ökat antalet medarbetare med två personer och omsättningen har 2022 ökat till 14 miljoner.
Huvudkontoret finns på Medan i Norsjö och dessutom har de kontor i Boliden och Skellefteå.
– I Skellefteå har vi åtta anställda och i Boliden handlar det om fyra personer, säger Laila Olofsson.
Huvudverksamheten för Wikk är städning och hemservice som omfattar veckostädning, storstädning och fönsterputsning. Men även andra enklare hushållssysslor som byte av gardiner eller renbäddning. Målgruppen är både privatpersoner och företag.
Sedan 2016 driver Wikk även det obemannade hotellet Norsjö Gästgiveri med 13 rum.
– Många av våra gäster kommer från företag som har uppdrag i Norsjöbygden. Här har vi riktigt bra beläggning, speciellt under veckorna.
Wikk har 120 privatpersoner som kunder och Laila hade vissa farhågor om att det kärva ekonomiska läget skulle innebära att många väljer att dra ner på städningen.
– Men någon sådan trend har vi i alla fall inte sett ännu. Inte heller minskade intresse för att få huset städat under pandemin.
Städare har länge betraktats som ett lågstatusyrke.
– Inom branschen arbetar vi hårt med att förändra den bilden. Städarna är osynliga hjältar och utan dem skulle inte Sverige fungera, säger Laila Olofsson.
Under förra året utsågs Wikk till ”Auktoriserat Städföretag” av organisationen Städbranschen Sverige. För att få denna kvalitetssymbol gäller det att leva upp till ett antal krav på att verksamheten utförs etiskt, miljömässigt hänsynsfullt med hög kvalitet och med fokus på kompetens och individen.
– Sett till situationen i vår bransch har vi en mycket låg personalomsättning och jag satsar hårt på att skapa en god och trivsam stämning i företaget så att de anställda trivs. Som ledare försöker jag vara en god lyssnare och vara lyhörd inför medarbetarnas önskemål.
Att medelåldern på städarna hos Wikk är ganska hög tro hon också bidrar till att inte så många väljer att ”komma och gå”.
Laila Olofsson tycker att Wikk ligger på en lämplig nivå när det gäller antalet anställa och omsättning.
– Nu tittar vi mest på att hitta sätt att öka lönsamheten.
Sedan tre år tillbaka sysslar Laila Olofsson också, i Wikks regi, med att upprätta bouppteckningar och 2021 blev de även ombud i Norsjö för Fonus begravningsbyrå.
– Dessutom håller jag städutbildningar runt om i Västerbotten och Norrbotten som leder till ett yrkesbevis. Detta visar att en städare uppfyller vissa kunskapskrav inom lokalvård, avslutar Laila Olofsson.