Hösten 2018 startade Norsjö kommun en stor satsning på att få fler behöriga lärare till skolan. Bakgrunden var att lärarbehörigheten sjunkit i flera år, för att läsåret 2017/18 vara nere på 47 procent.
Satsningen ska pågå i fyra och ett halvt år, beräknas kosta sex miljoner kronor och innehåller flera delar. Bland annat en lönebonus för den som flyttar till kommunen för att jobba och en möjlighet för den som arbetar som outbildad pedagog att studera på upp till 30 procent med bibehållen lön.
När de sedan skaffat sig lärarlegitimation erbjuds de en tillsvidareanställning åt kommunen.
Nu har utbildningskontoret gjort en återrapport över resultatet så här långt och den visar att elva personer har nappat på erbjudandet att vidareutbilda sig samtidigt som de jobbar.
En mycket bra siffra, tycker Magnus Eriksson (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsutskottet, som ser just den här delen som kärnan i hela satsningen.
– Det är Norsjöbor som skaffar sig en utbildning och jag tror att det är enklare att få Norsjöborna att stanna än att locka hit nya lärare utifrån, säger han.
Värt att notera är också att andelen behöriga lärare har ökat i Norsjö. Läsåret 2018/19 hade 55 procent av grundskollärarna legitimation och behörighet i minst ett ämne, nu är den siffran uppe i 65 procent.
Det innebär också att Norsjö går mot strömmen, då lärarbehörigheten i hela landet har gått ned. Men om det beror på skolsatsningen är för tidigt att säga, tycker Magnus Eriksson:
– Det är nog lite magstarkt att påstå det. Men kanske har det gett en positivare bild av Norsjö som gör det lättare att rekrytera.
Trots ökningen tillhör Norsjö fortfarande bottenskiktet i länet när det gäller lärarbehörigheten och det är fortfarande långt kvar till målet på 85 procent. Hur möjligheterna är att nå dit vill inte Magnus Eriksson sia om idag, i stället konstaterar han att det handlar om en långsiktig satsning.
– Det är ingen quick-fix, det tar tid innan vi ser den fulla effekten. Men nu är vi på väg.
Till dags datum har satsningen kostat drygt 1,3 miljoner kronor, varav den helt övervägande delen har gått till anställda som väljer att utbilda sig. 75 000 kronor har delats ut i lönebonusar och 78 000 kronor har gått till hälsobefrämjande åtgärder.