Gården längs den smala grusvägen i Raggsjö är omgärdad av en gammal gärdesgård, som omsluter den röda villan där Malin och Robin Nyström och deras två barn bor.
På gården betar hästar av det vildvuxna gräset och i trädgården växer grönsaker och blommor som snart ska tillagas och läggas upp på tallrikar eller torkas i den stora ladugården intill. Bin, humlor och getingar samsas om de bästa blommorna med mest nektar.
I huset intill gården har Malin sin arbetsplats. Där jobbar hon sedan några år tillbaka med vägledande terapisamtal och naturterapi under namnet Hildas vilda. Namnet är en blandning av hennes andranamn och det sätt som hon beskriver sitt yrke och sin filosofi.
– Jag vill jobba med det vilda i naturen och plocka in örter att använda, och när jag vägleder klienter i samtal följer jag dem mentalt ut i det vilda, på okänd mark.
Odlingsintresset har alltid funnits hos Malin, hennes mamma odlar mycket blommor men för Malin har det alltid känts viktigt att odla för att förädla och förbruka. Odlingen började precis som för många andra i liten skala och bestod av några pallkragar utanför lägenheten där hon och maken Robin tidigare bodde.
Med åren har växterna och naturen kommit att få en allt större betydelse för henne.
Malin beskriver sig själv som en högkänslig person. Vilket inte är en diagnos, utan ett sätt att beskriva en människas personlighetsdrag.
Högkänsliga personer föds med ett känsligare nervsystem än genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor.
De är extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö, lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver högkänsliga personer mer tid och energi än andra att smälta alla intryck.
Gården i Raggsjö rymmer bland annat en örtgård, ett växthus, trädgårdsland och djuren förstås. Utöver odlingarna så tar Malin och Robin tillvara på och använder sig mycket av det som växer vilt både på gården och i naturen. I ladugården ligger bland annat rosenblad, maskrosor och björklöv på tork. Ringblommorna blir ringsalva, örterna till te och en del av växterna används som naturläkemedel.
För Malin handlar odlingen mer om passion än om en lyckad skörd, och prestigen har hon släppt sedan länge.
– Det kan lätt bli så mycket krav. Ibland går det åt pipsvängen, men det måste få göra det. Det är en del av odlingen, att våga släppa kontrollen lite och låta naturen sköta sitt. Odlar man med måsten och krav blir skörden inte lika glädjefylld, säger Malin och fortsätter:
– Många jag träffar vågar inte sätta ett frö för att de är så rädda för att misslyckas.
Malin och Robin fokuserar mycket på helhetstänket i trädgården. Vissa ytor på gräsmattan klipper de inte för att göra det enklare för humlor, bin och andra pollinerare. Dessutom tar de vara på vissa sorters ogräs för att använda som bland annat läkeväxter.
De samlar även regnvatten som sedan räcker under hela säsongen och spillning från hästarna som blir till gödsel.
Lugnet och naturen betyder mycket för Malins hälsa och välmående. Det är i stillheten på gården i Raggsjö och i skogarna runt omkring som hon trivs som bäst och samlar ny energi.
– För mig är det här det vackraste som finns, säger Malin och blickar ut över de färgsprakande blommorna i trädgården.