Tiden efter att Magnus fick sin diagnos beskriver han som mörk och jobbig. Med många tankar och insikter om varför vissa situationer uppstått tidigare i livet. Samtidigt började arbetet med att få till en fungerande vardag.
– Jag har fått programmera om min hjärna för att den ska fungera någorlunda som den ska, säger Magnus.
Mötesplatsen och dess gemenskap har varit en viktig del för att lyckas vända det mörka till hopp och framtidstro.
Mötesplatsen i Norsjö är precis som det låter, en mötesplats dit alla med någon typ av erfarenhet av psykisk ohälsa är välkomna, helt utan krav. En plats att mötas och dela erfarenheter eller bara prata om det som faller in för stunden.
Nästa år firar Mötesplatsen fem år och bortsett från tiden under pandemin har Magnus varit en flitig deltagare sedan starten. Som ett inslag i psykeveckan delar han nu med sig av vad Mötesplatsen har betytt för just honom.
Magnus står längst fram i rummet. Västens knappar blänker från lysrörsljuset i taket. Blicken vandrar upp från anteckningarna som ligger på bordet framför honom och möts av oss som sitter vid det avlånga bordet.
– Jag skulle ha förberett anteckningar men det finns så mycket att säga om vad Mötesplatsen har betytt för mig, så jag pratar från hjärtat, säger han och fortsätter:
– För det första har det varit en plats att komma ut till, hemifrån och inte sitta hemma år ut och år in med sina tankar. Har man någon form av psykisk ohälsa så tar det emot att söka upp folk. Och att känna känslan av att folk här förstår mig, jag kan bara slappna av och vara mig själv.
I dag arbetar Magnus med ett yrke som han älskar, som fritidsledare på fritidsgården i Norsjö. Han är även utbildad ambassadör för Hjärnkoll, en förening som jobbar för att förändra bilden av psykisk ohälsa, och känner att han är på rätt väg i livet.
Klockan går mot fyra och dagsljuset är på väg att sänka sig över Norsjö och mötesdeltagarna trampar ut i nysnön som glider lätt under skosulorna. Men nästa vecka står dörren till mötesplatsen öppen igen, redo att välkomna människor för nya möten och samtal.
Mötesplatsen
Är ett samarbete mellan Norsjö kommun, ABF och Hjärnkoll.
Träffarna hålls på onsdagar varje vecka.
Deltagandet är frivilligt och sker i en kravlös miljö.
Innehållet skapar deltagarna tillsammans.