Norsjöföretag öppnar bar i Stockholm

Efter mycket letande har nu New Nordic Beverage hittat platsen där de ska starta sin konceptbar i Stockholm. I november invigs baren på Vasagatan, bara 300 meter från Stockholms Centralstation. Samtidigt pågår expansionsarbetet med målet att fyrdubbla produktionen för att kunna sata på exportmarknader.

Urban Malmbom och Lars Normark jobbar med vinproduktionen.

Urban Malmbom och Lars Normark jobbar med vinproduktionen.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2024-09-13 05:00

Nyheten i korthet

  • Norsjöföretaget New Nordic Beverage öppnar en konceptbar vid Vasagatan i Stockholm i november. Baren, som går under namnet Bar Nordic, kommer att fokusera på företagets egna drycker samt andra nordiska produkter.
  • Företaget planerar att fyrdubbla sin produktion för att kunna satsa på exportmarknader. I år räknar de med att producera 35 000 flaskor vin, 10 000 flaskor likör och 60 0000 flaskor alkoholfria drycker.
  • Satsningen på baren är ett sätt för företaget att nå nya målgrupper och förbereda marknaden inför en exportoffensiv. Baren kommer även att hålla dryckesprovningar, event och föreläsningar av dryckesexperter.

Nu förvandlas den tidigare salladsbaren Eat Greenii på Vasagtan till en vin- och coctailbar som kommer att gå under namnet Bar Nordic.

– Vi har letat i 1,5 år efter rätt plats att placera baren på och till sist hittade vi den, säger vinmakaren Lars Normark, som driver New Nordic Beverage i Norsjö, tillsammans med Li Holmberg.

undefined
Konstnären Staffan Lidman skapar muralmålningar på väggarna i Bar Nordic.

I baren, där man ska ha tre anställda plus extrapersonal när det behövs, kommer det att finnas olika typer av drycker från Sverige och övriga Norden med tyngdpunkt på New Nordic Beverages egna produkter. Dessutom serveras mat med råvaror från Norden som passar till dryckerna. 

– Bland annat blir det smörgåstårta och palt som passar utmärkt till våra drycker, berättar Li Holmberg.

undefined
I år räknar företaget New Nordic Beverages med att kunna producera 35 000 flaskor vin, 10 000 flaskor likör och 60 0000 flaskor alkoholfria drycker.

I dag är lokalen med en restaurangyta på 80 kvadratmeter, godkänd för 32 sittplatser. 

– Men vi ska sätta in ytterligare en branddörr och då kan vi utöka till 50 sittplatser, berättar Lars.

Arbetet har påbörjats i den blivande baren och konstnären Staffan Lidman skapar muralmålningar på väggarna.

undefined
"Lokalen ska andas Norden så det blir både modern skogstema och norrskens magi", berättar Li Holmberg.

– Lokalen ska andas Norden så det blir både modern skogstema och norrskens magi, berättar Li Holmberg.

Förutom att servera drycker från Norden i vinbaren kommer de också att genomföra dryckesprovningar, event och föreläsningar av dryckesexperter.

undefined
Lars Normark, kollar ner i en vintank.

Den här satsningen gör företaget för att nå nya målgrupper och för att bereda marknaden inför en satsning på export. 

– Det blir ett mycket bra skyltfönster för oss både nationellt och internationellt, säger Li.

I år räknar företaget med att kunna producera 35 000 flaskor vin, 10 000 flaskor likör och 60 0000 flaskor alkoholfria drycker.

undefined
Lars Normark och Li Holmberg driver New Nordic Beverage.

– Vi har nu tagit över hela lokalen i Norsjö men är redan trångbodda. Frågan är hur vi ska lösa lokalfrågan när vi nu tänker fyrdubbla produktionen, berättar Lars Normark.

Råvarorna till New Nordic Beverages drycker består av ekologiska blåbär, lingon, äpple och hallon. Deras första vin, med namnet Rålund som tidigare var Lars Normarks hemby, släpptes i slutet av 2018.

undefined
"Vi har nu tagit över hela lokalen i Norsjö men är redan trångbodda. Frågan är hur vi ska lösa lokalfrågan när vi nu tänker fyrdubbla produktionen", berättar Lars Normark.

Strax före jul förra året lanserades deras första två bärlikörer. Här har New Nordic Beverage ett samarbete med bartendern Emil Åreng från Umeå. 

– Inför julen i år kommer vi att släppa ytterligare en likör, avslöjar Lars Normark.

undefined
"Vi har letat i 1,5 år efter rätt plats att placera baren på och till sist hittade vi den", säger vinmakaren Lars Normark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!