Lokala mathantverkare dukade upp

Lördagens smakrunda i Norsjö med omnejd bjöd både på lokala läckerheter och utflykter i det gröna. ”Jättekul att det ordnas något här”, säger Ingela Karlsson, en av besökarna.

Matilda Ek hade hjälp av Kaho Nishiyama, volontär från Japan. Matilda driver Vilda Matildas Gröna Café i Petikträsk, men hade för dagen flyttat serveringen till hembygdsområdet i Norsjö.

Matilda Ek hade hjälp av Kaho Nishiyama, volontär från Japan. Matilda driver Vilda Matildas Gröna Café i Petikträsk, men hade för dagen flyttat serveringen till hembygdsområdet i Norsjö.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2024-06-08 19:00

I sommar genomförs för första gången ett antal smakrundor hos olika mathantverkare i Västerbottens inland. De går till så att besökarna köper biljett och sedan själva får ta sig runt mellan ställena för att smaka på de lokalproducerade läckerheterna.

undefined
Walter Hellgren, 7 år, Frostkåge, bekantar sig med fåren i Risberg. Han var där med mamma Linnea, pappa Mikael och lillebror Ingvar, 3 år.

När det på lördagen var Norsjös tur hade fem företag öppet för besökare: Jeuthes, Rännuddens camping, Monikas Café, Risbergs fårgård och Vilda Matildas Gröna Café.

undefined
Madeleine Marklund har drivit Risbergs fårgård sedan 2010. Hon hade fullt upp med att servera gästerna strax efter öppning.

På Risbergs fårgård serverade ägaren Madeleine Marklund inte bara en Bastuträsktillverkad får- och nötkorv med potatissallad och picklad vitkål.

Hon passade även på att sälja olika produkter från gården i form av kött, skinn, garn och ullprodukter.

Dessutom fick besökarna chansen att bekanta sig med gårdens djur, en besättning som för närvarande består av ett 30-tal tackor och 45 lamm som är födda i år.

Vad är tjusningen med får?

– Det är mysiga djur. De är lagom stora, jag är livrädd för kor. Och så har ull alltid varit ett stort intresse, säger Madeleine.

undefined
Matilda Ek, Vilda Matildas Gröna Café, bjöd på macka med hembakt bröd, grönsaker och egenproducerade ägg.

Matilda Ek, som driver Vilda Matildas Gröna Café, passade också på att visa upp sig. Hon satsar på egenodlade grönsaker med ekologisk och hälsosam profil. 

På hennes meny stod bland annat hembakt bröd på morötter och groddar med grönsaker och egenproducerade ägg.

Matilda hade för dagen dukat upp på hembygdsområdet i Norsjö. Men det var bara tillfälligt.

– Annars är det Petikträsk som gäller, säger hon.

undefined
Annika Nilsson, Britt-Inger Ackerdal och Ingela Karlsson njuter av maten på Risbergs fårgård. Sedan hade de ytterligare fyra ställen att besöka.

Drygt 50 personer hade köpt biljett till matrundan, några av dem var kompisarna Annika Nilsson, Britt-Inger Ackerdal och Ingela Karlsson. 

De berättar att de fått tipset från Annikas kusin i Umeå, som hade läst om evenemanget och skickat en länk och undrat om det kunde vara något. 

Och det var det ju – både smakupplevelsen och utflykten.

– Det är ett sätt att se sig om i omgivningen, säger Annika.

– Det är också spännande att inte veta vad man får på de olika ställena, inflikar Ingela.

Fakta

Smakrundorna genomförs av eventföretaget Forfoodies i samarbete med projekt Smaka på Vindelälven. Projektet har som mål att verka för fler och bättre smakupplevelser längs Vindelälven och genomförs av Gold of Lapland, tillsammans med Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och Westerlunds Reportagebyrå.

Lördagens smakrunda i Norsjö var den andra i ordningen. Den första genomfördes i Vännäs-Tavelsjö den 1 juni och den tredje och avslutande anordnas i Vindeln den 15 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!