Framtidsdagarna i Norsjö är ett årligt återkommande arrangemang för de elever som går i årskurs åtta och nio.
På programmet stod flera företagsbesök, bland annat hos Rotarium i Norsjö. Där berättade ägaren Peder Carlzon om hur det är att driva en bil- och däckverkstad och vilka arbetsuppgifter som finns på företaget.
Han berättade även om vilka skolor man gå för att jobba inom branschen.
Alva Burvall och Lucas Altered är två av eleverna som deltog. De går båda i årskurs åtta vid Norsjöskolan och tycker att det är bra att få vara ute på företagsbesök.
– Det är kul att få se vad som erbjuds, säger Alva Burvall.
Lucas Altered håller med:
– Då är det lättare att veta vad man ska göra i framtiden.
För honom lutar det åt att det blir bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Men om det verkligen blir så återstår att se.
Inte heller Alva Burvall har bestämt sig för vad hon vill jobba med i framtiden.
– Det har varit lite fram och tillbaka. Polis och skogsmaskinförare, lite olika saker, säger hon.
När företagsbesöken var avklarade väntade en mässa där eleverna fick träffa olika utbildningsanordnare. Sedan avslutades allt med ett föredrag av människorättsaktivisten och före detta handbollsspelaren Linnéa Claeson.
Hon har blivit känd för sitt arbete med att synliggöra sexuella trakasserier och näthat, och lyckades direkt fånga åhörarnas uppmärksamhet då hon presenterade sig själv med några av de skällsord som hon kallats i olika kommentarsfält och meddelanden.
Därefter pratade hon om modet att våga göra rätt när man ser någon annan bli utsatt för kränkningar, i flera fall utifrån händelser som hon själv varit med om.
Hon konstaterade att mod smittar av sig – om en vågar säga ifrån är chansen stor att också fler gör det – och att det går att träna upp.
Linnéa Claeson gav flera exempel:
– När vi hör bögskämt i matsalen eller när en rasistisk mormor pratar skit om invandrare, i sådana situationer finns det lika stor chans att öva på mod som när man ska rädda någon ur en eldsvåda.
Hon framhöll också att poängen inte är att nå rasisten, homofoben eller kvinnohataren, utan att tillsammans skapa en kultur för hur vi är mot varandra.
– Att någon säger ”det där tycker jag inte är roligt” stoppar en normalisering. Och den enda som kan göra det är du.