Lars Normark och Li Holmberg, Idunn Norsjö Wine & Co, kunde i december i fjol lansera Rålund, ett vin gjort på blåbär, som direkt tog plats i Systembolagets exklusiva sortiment.
– Precis som med Rålund siktar vi på att utveckla flera sorter av Bergskär, berättar Lars, som precis kommit hem efter en provsmakning som de i helgen genomförde på Spritmuseum i Stockholm.
Han konstaterar att Bergskär får många lovord från vinkännarna och att Systembolaget tar in det i sitt beställningssortiment ser han också som ett mycket fint betyg på vinet.
Till den här sommaren hann man inte få med Bergskär i Systembolagets exklusiva sortiment.
– Det skulle då ha kunnat ske först i slutet av juli och vi ville få ut den i början av sommaren så därför blev det den här lösningen, säger Lars.
Idag finns det inget vin på Systembolaget med lingon som den huvudsakliga ingrediensen.
– Förutom lingon, som vi köper från Frostab i Arvidsjaur, ingår också 15 procent äppelmust som får vinet att jäsa. Musten pressas hos Annicas Handelsträdgård i Öjebyn.
En skillnad mot klassiska roséviner som med fördel serveras med en temperatur på 8-10 grader, det vill säga samma temperatur som för vita viner, är att Bergskär ska drickas lite varmare.
– 15-16 grader är idealiskt, berättar Lars.
Frankrike, Italien, USA och Spanien står för mer än 80 procent av allt rosévin som produceras. Frankrike är även det land som konsumerar mest rosévin och drygt fem procent av världens exporterade rosévin dricks i Sverige.
Ett par restauranger i Skellefteå har redan tagit in Bergskär och fler är intresserade. Under Mötesplats Lycksele fanns de också på plats för att låta deltagarna testa vinet och i slutet av den här veckan kommer Lars och Li att genomföra vinprovningar i Skellefteå och i Norsjö.
För att kunna utöka produktionen har Idunn Norsjö Wine & Co investerat i tre nya tankar och nu är vineriet i Norsjö fullt.
– Om vi ska expandera mer måste vi hitta en ny lösning men det är inte aktuellt i dagsläget.
Vad som däremot är aktuellt är att anställa ytterligare en person i Norsjö.
– Vi har kontakt med en erfaren vinmakare från Ungern som har arbetat i vinerier runt om i världen men inget är klart ännu, avslutar Lars Normark.