Larmet: Brottsligheten som ökar – polisens varning

De anmälda bedrägeribrotten ökade med 22 procent i fjol – mest av alla brottskategorier. Ofta är det äldre människor som drabbas och nu går polisen ut med en skarp varning. ”Om de drar en vals – lägg på luren”, säger Ewa Öberg Öström vid Skelleftepolisen.

Ewa Öberg Öström från Skelleftepolisen gav tips och råd om hur man skyddar sig mot bedrägerier. Hon berättade att stora vinster, små risker och låga straff har gjort bedrägerier till en lukrativ affär för de kriminella. ”Det är riktigt fula brott”, säger hon.

Ewa Öberg Öström från Skelleftepolisen gav tips och råd om hur man skyddar sig mot bedrägerier. Hon berättade att stora vinster, små risker och låga straff har gjort bedrägerier till en lukrativ affär för de kriminella. ”Det är riktigt fula brott”, säger hon.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2024-03-23 05:00

I fjol anmäldes drygt 237 000 bedrägeribrott i Sverige, en ökning med 22 procent jämfört med året innan.

Telefon- och kortbedrägerier hör till de brottstyper som ökar mest och brottsoffren är ofta äldre människor. De var också en viktig målgrupp när polisen och Norsjö kommun bjöd in till ett seminarium om hur man skyddar sig mot bedragarna.

undefined
Poliserna Ewa Öberg Öström och Anders Jonsson svarar på frågor från Norsjöborna. Med på mötet var även Mari-Louise Skoogh, som bland annat jobbar med brottsförebyggande frågor på Norsjö kommun.

Ewa Öberg Öström, kommunpolis i Skellefteå lokalpolisområde, där även Norsjö och Malå ingår, berättar att den här typen av brottslighet årligen drar in miljarder. Hon uppmanar folk att tänka sig för.

Svara inte på okända nummer, klicka inte på länkar i obekanta mejl eller sms och starta aldrig Bank-id om någon ringer och ber om det, är några av råden.

Men också att orka lägga på – även om det tar emot.

Vi är inte uppfostrade att göra så, det är därför de lyckas så bra, menar Eva Öberg Öström:

– Det bästa är att inte svara alls. Och om de drar en vals – lägg på luren.

Hon konstaterar att bedragarna är skickliga. De är snabba på att hitta nya vägar, till exempel när de får det att se ut som att de ringer från en myndighet eller en bank.

undefined
Under 2023 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige, en ökning med fyra procent. Allra mest ökade bedrägeribrotten, något som ofta drabbar äldre människor.

– De är också duktiga på att få en stressad, och skickar folk emellan sig. ”Du får prata med vår säkerhetschef, men det är bråttom om du ska behålla dina pengar.” Sedan undrar man ”hur gick det här till?

Allra mest ökar investeringsbedrägerierna. Där var ökningen hela 55 procent i fjol.

De går till så att gärningsmannen erbjuder en mycket lönsam investering. Samtidigt invaggas brottsoffret i god tro, eftersom de första satsningarna ser ut att ge hög avkastning. 

– Men då gäller det vanliga: om något verkar för bra för att vara sant så är det så, säger Ewa Öberg Öström.

Hon fick även svara på frågor. Många av åhörarna hade själva utsatts för bedrägeriförsök och i några fall också fullbordade brott.

undefined
Hjördis Persson (t v) har både varit med om att bli lurad av bedragare och att avvärja brott medan Lena Brännström har varit mer förskonad från den här typen av brottslighet.

Hjördis Persson berättar att hon blev uppringd av en person som undrade om hon nyligen hade handlat på Elgiganten. Då hon inte hade det blev svaret att hon utsatts för ett bedrägeri och att det gällde att agera snabbt.

Det slutade med att hon kopplades till ”säkerhetsbanken” och blev av med 10 000 kronor.

Men hon har också avvärjt ett bedrägeriförsök:

– När de undrade om jag ville ta ett lån utan ränta anade jag ugglor i mossen. Jag drog en vals och sa ”jag har 50 miljoner, jag behöver inget lån”. Då la de på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!