Häromkvällen var Lars Lustig i Norsjö för att träffa politikerna i kommunfullmäktige. Med sig hade hade han lite information om några Norsjörelaterade ärenden och en lista med utmaningar som länet står inför.
Men det var också ett länsråd som levererade skarp kritik mot hur staten behandlar vissa delar av Sverige:
– Att representera staten är inget jag känner mig helt stolt över när jag tittar på statens agerande gentemot framförallt inlandet. Arbetsförmedlingen lämnar hela inlandet, inte bara i Västerbotten.
Sårbara kommuner
Det var ett ämne som Lars Lustig kom tillbaka till när han pratade om en av de utmaningar som många av länets kommuner står inför: den sårbara branschstrukturen.
Arbetsförmedlingen: Snart stängs kontoren i Malå och NorsjöOvisst läge när inlandskontoren stängerHan konstaterade att exempelvis Norsjö har en hög andel sysselsatta inom industrin.
Nu lämnar man tolv av femton kommuner i porten av en lågkonjunktur.
Det är på sätt och vis bra, eftersom det är exporten vi ska leva på. Men det kan också vara ett problem – många kommuner är beroende av en arbetsgivare, vilket gör dem sårbara om något händer.
Statlig närvaro
Han framhöll också att både Norsjö och Malå har en ganska låg andel sysselsatta inom offentlig sektor och pekade på att staten haft ett finger med i spelet, då den nästan gått i bräschen för att lämna inlandet.
Till det ska nu läggas Arbetsförmedlingens stora neddragningar, som dessutom kommer i en känslig tid.
– Nu lämnar man tolv av femton kommuner i porten av en lågkonjunktur, sa Lars Lustig.
En åldrande befolkning, låg utbildningsnivå, många som inte går till jobbet och en ojämnt fördelad arbetslöshet var de andra stora utmaningarna som länsrådet tog upp.
Försörjningsbördan
I slutändan kokar det ner till att vi står inför en kraftigt ökande försörjningsbörda. Alltså att allt färre ska försörja allt fler.
Hur ska då problemet lösas? Ja, här presenterade Lars Lustig en besk mix av exempel som innehöll allt ifrån höjd pensionsålder till höjda skatter:
– Men mitt evangelium är att få fler människor i jobb och här finns en stor potential i utrikes födda kvinnor och män.