I Sverige är det fortfarande relativt ovanligt med regenerativ turism som det här kallas.
– I Skottland finns bra förebilder för Slow Adventure som vi inspirerats av, berättar Floriane Colonnier, Gold of Laplands projektledare i Interreg Auroraprojektet Reggae.
Regenerativ turism handlar om att skapa hållbar utveckling i lokalsamhället med turism som ett verktyg. Det bidrar till lokalbefolkningens livskvalitet samtidigt som den är starkt kopplad till ekosystemens hälsa.
Vad är då som besökarna kan göra om de väljer en lärande regenerativ resa där de inte bara konsumerar upplevelser.
– Det kan handla om allt från att planera träd, hjälpa till med inventering i forskningsprojekt och skydda hotade arter till att besöka äldreboenden. Tillsammans med lokalbefolkningen bidrar man till att skapa en hållbar utveckling som är positiv både för lokalsamhället och för olika naturresurser, säger Floriane.
Projektet har sju partners och i Sverige är det förutom Gold of Lapland, SLU och Mittuniversitetet som deltar.
Verksamheten inleddes i september och nu kommer man att knyta till sig intresserade företag inom besöksnäringen som ges möjlighet att få ny kompetens och utveckla ett företagsnätverk.
– Sedan ska vi tillsammans med entreprenörerna, forskare och lokalsamhället ta fram tematiska turismupplevelser och hitta bra säljkanaler, berättar Floriane Colonnier.