Han konstaterar att det traditionella sättet att rekrytera bevisligen inte fungerar. Därför förbereder nu landstinget ett omtag, där man ska jobba bredare för att försöka hitta tandläkare som vill jobba i inlandet.
Enligt Peter Olofsson går det ut på att sälja in en helhet tillsammans med kommunerna, näringslivet, föreningslivet och andra.
– I exempelvis Sorsele handlar det inte bara om tandläkarjobb, man måste även se till den sammanboende. Det finns också en helhet som man kanske måste sälja in, till exempel miljön och naturen. Det är det arbetet vi ska försöka sätta igång, säger han.
Kan man säga att tandvården är likvärdig för västerbottningarna när det ser ut så här?
– Ja, det tycker jag väl. Vi klarar ändå uppdraget idag, mycket tack vare extra stöd från kusten. Nu är det inte jättelätt att rekrytera i Skellefteå heller, men än så länge levererar vi.
Är inte det här ett misslyckande för de styrande i landstinget?
– Det är klart att man kan tycka det när den normala rekryteringen inte fungerar. Men i grunden finns det också betydligt större problem, med urbaniseringens kraft och annat. Vi på landstinget ska inte ta på oss hela skulden för att det ser ut som det gör.
Vad har du att säga till de drabbade i Norsjö, Malå och Sorsele?
– Vi ska absolut försöka lösa situationen. Vi får ta om och jobba bredare. Det kan även vara företag som behöver spetskompetens eller kommuner som måste anställa. Det är inte bara tandvården som behöver rekrytera, utan det finns mängder av tjänster som är svårrekryterade. Vi måste hjälpas åt.
Finns det en risk att folktandvården helt försvinner från en eller flera orter?
– Nej, jag ser inte den risken. Vi ska klara av uppdraget, men det är klart att det är tuffare när det är svårt att rekrytera. Men vår ambition är inte att lägga ner någonstans. Vi försöker ta om från grunden, förhoppningsvis ska ska det gå bra och bli starten på en ny era.
Till sist, om tandläkarrekryteringen lyckas, dras då varslen tillbaka för de tandsköterskor som varslats i Sorsele, Norsjö och Malå?
– Ja.