JO-kritik mot Norsjö kommun i barnärende

Efter en orosanmälan bestämdes att en lärare skulle följa med barnet till socialtjänstens lokaler, utan att vårdnadshavarna kontaktades. Nu riktar JO kritik mot kommunen.

Efter en anmälan riktar Justitieombudsmannen, JO, kritik mot Norsjö kommuns hantering av ett ärende på flera punkter.

Efter en anmälan riktar Justitieombudsmannen, JO, kritik mot Norsjö kommuns hantering av ett ärende på flera punkter.

Foto: Jessica Gow

Norsjö2024-07-11 05:00

I början av 2023 fick socialtjänsten i Norsjö in en orosanmälan kring ett barn. Dagen därpå tog man kontakt med skolan och då bestämdes att en lärare samma dag skulle ta med sig barnet till socialtjänstens lokaler för ett samtal.

Först därefter kontaktades vårdnadshavarna, som fick komma på ett möte dagen efter.

Hanteringen anmäldes till Justitieombudsmannen, JO, som nu riktar kritik mot kommunen.

I beslutet skriver JO att det krävs samtycke från vårdnadshavarna för att ett barn ska få föras till socialtjänstens lokaler. Undantaget är om barnet är föremål för vård enligt LVU, vilket inte var fallet här.

”Den aktuella åtgärden saknade alltså rättsligt stöd och socialtjänstens medverkan i den är något som jag ser med stort allvar på. Att kommunstyrelsen inte heller i efterhand inser hur det förhåller sig med den här saken är anmärkningsvärt”, skriver JO.

Kommunen får även kritik för bristande dokumentation.

”Jag förutsätter att kommunstyrelsen vidtar de åtgärder som krävs för att något liknande inte ska hända igen”, skriver JO.

I sitt yttrande uppger kommunen att de såg mycket allvarligt på anmälan och att de bedömde att intresset av att höra barnet vägde tyngre än att i förväg kontakta vårdnadshavarna.

Samtidigt skriver kommunen att det är beklagligt om vårdnadshavarna uppfattat informationen som otydlig, att informationen och dokumentationen nog kunde ha varit tydligare och att det som framkommit här ska ligga till grund för det fortsatta utvecklingsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!