Kritik mot indragna trivselpengar i Norsjö

Det jäser bland de kommunanställda i Norsjö. Orsaken är att kommunen har dragit in årets trivselpengar med omedelbar verkan, vilket gör att vissa hunnit använda pengarna och andra inte. ”En orättvisa som rimmar illa med kommunens värdegrund”, tycker personal inom hemtjänsten.

Det är inte bara fontänen vid kommunhuset i Norsjö som har blivit till is, även trivselpengarna har frusit inne.

Det är inte bara fontänen vid kommunhuset i Norsjö som har blivit till is, även trivselpengarna har frusit inne.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2018-11-01 06:15
undefined
Gun Arvidsson Stenvall, Eva-Lena Björk, Wiveca Stenman, Jenny Bjerkevall, Ines Andersson, Elin Strömstedt och Christoffer Eriksson inom hemtjänsten är några som har reagerat mot kommunens beslut.

Norsjö kommun har i många år haft ett anslag för trivselaktiviteter för de anställda. Syftet är att skapa gemenskap i arbetslagen och personalen har bland annat använt pengarna till att äta julbord, gå på teater eller se en revy tillsammans.

undefined
Det är inte bara fontänen vid kommunhuset i Norsjö som har blivit till is, även trivselpengarna har frusit inne.

Men för några veckor sedan beslutade kommunen att frysa årets pengar med omedelbar verkan. Orsaken är att kommunen måste spara, då flera stora verksamheter går mot ett underskott.

Det finns annat spara in på än trivselpengarna

Beslutet har fått många kommunanställda att reagera. Inte minst att trivselpengarna stoppas med omedelbar verkan. Det innebär att vissa arbetslag redan har genomfört sina aktiviteter medan andra nu blir utan.

”Respektlöst”

– Om de ska frysa pengarna borde de göra det nästa år så att det blir lika för alla. Det handlar om rättvisa, säger Gun Arvidsson Stenvall, som arbetar inom hemtjänsten.

Kollegorna håller med:

– Det känns ganska respektlöst, tycker Christoffer Eriksson.

Om de ska frysa pengarna borde de göra det nästa år så att det blir lika för alla. Det handlar om rättvisa.

Att kommunen inför köpstopp och vikariestopp i slutet av året är inget nytt. Tvärtom brukar det vara en återkommande åtgärd för att rätta till bokslutet.

Omorganisation

Däremot är det här första gången som hemtjänstpersonalen varit med om att även trivselpengarna fryser inne. För dem känns det extra tufft att det sker just nu, då gruppen har ett jobbigt år bakom sig med omorganisation och omflyttningar.

– Vi i vården har fått vara med om mycket stress och press. Nog tycker jag att vi har förtjänat pengarna som vi har slitit och jobbat. Det är också ett sätt att öka samhörigheten i arbetslagen, säger Elin Strömstedt.

Framförallt tycker gruppen att de som jobbar inom vården, omsorgen och skolan borde få uppmuntran i stället för att ständigt få höra att de kostar pengar och är tärande.

Värdegrund

De menar också att beslutet strider mot kommunens egen värdegrund. Den säger att arbetet ska präglas av positivitet, engagemang, respektfullhet och professionalitet.

– Det måste gälla i samtliga led i hela kommunen. Så upplever vi inte att det är idag, säger Gun Arvidsson Stenvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!