Skellefteå Kraft investerar drygt 900 miljoner kronor i Rengårds kraftstation som var i stort behov av upprustning. Reinvesteringen består av flera delar. Den första delen var avklarad när den ursprungliga turbinen ”Nisse” byttes ut mot en effektivare turbin och generator.
– Den 11 april 2022 fasades Rengård G1 in på nätet. Aggregatet fick därmed sitt nya namn ”Ylva” efter den dagens namnsdagsbarn, berättar Christina Svensson, Skellefteå Krafts projektledare för investeringen i Rengårds kraftstation.
Innan reinvesteringen var maskinen begränsad till 28 MW medan man nu som mest kan köra cirka 40 MW. Ylva, som är effektivare än sin föregångare, producerade från starten i april 2022 till årsskiftet 152 GWh.
– Vilket motsvarar årsförbrukning av cirka 10 000 villor, konstaterar Mikael Krane, projektbeställare för Skellefteå Krafts reinvesteringsprogram.
Just nu pågår det förberedande arbetet för att kunna sätta in ytterligare ett aggregat i kraftstationen. Det placeras i en helt ny stationsbyggnad som uppförs i tre plan intill den befintliga stationen.
– När båda aggregaten tagits i drift ökar den installerade effekten i kraftstationen med cirka 35 MW till 70MW, berättar Christina Svensson.
Något som dragit till sig uppmärksamhet från hela energibranschen är hur Skellefteå Kraft och deras samarbetspartners i projektet, NCC, Norconsult, Andritz och VEO tacklat miljöfrågorna. Bland annat används i Rengård en unik egenutvecklad konceptbetong som reducerar mängden cement och minskar behovet av energikrävande kylning.
– NCC ville utveckla metoden och vi är alltid intresserade av att ligga i spetsen när det gäller lösningar som är mer skonsamma mot miljön, säger Mikael Krane.
Åke Lindgren Skellefteå Krafts delprojektledare för bygg betong och markfrågor för nya aggregatet, berättar att utvecklingen av konceptbetongen, som tagits fram i nära samarbete med Byggbetong John Dahlgren i Skellefteå, pågick under 1,5 år innan det var dags att använda den i skarpt läge.
– Det nya betongreceptet minskar koldioxidutsläppen med omkring 40 procent jämfört med traditionell betong, konstaterar Oscar Jutterström, kvalitets, - miljö - och arbetsmiljöansvarig för NCC:s produktion i Rengård.
Arbetet har bland annat handlat om att uppnå fördelarna med mindre kylbehov och mindre klimatpåverkan samtidigt som man ska kunna hantera de utmaningar avseende arbetbarhet och pumpbarhet som den nya betongblandningen innebär.
– Det har blivit markant mycket mindre sprickor på grund av att temperaturen i betongen minskar under härdningsprocessen och betongen har visat sig ha väldigt goda egenskaper för beständigheten vid frost, säger Oscar.
Förutom att ersätta mycket av den värmealstrande cementen med flygaska, har de också använt större stenstorlekar än i traditionell betong. Det gör att betongen krymper mindre och hållfastheten ökar.
Återanvänt bergmaterial från berguttaget har använts till anläggande av fångdammen.
– Dessutom har gruvnäringen tagit hand om en del av materialet, som totalt uppgår till 10 000 kubikmeter, och använder det till återställning efter gruvverksamhet, berättar Åke Lindgren.
En hävert har använts vid fyllningen av utloppskanalen med 125 000 kubikmeter vatten, vilket kraftigt minskade behovet av energikrävande pumpning.
– Och vi återanvänder formvirket, upp till tre gånger, innan det skickas som träavfall. Vid rivning av gammalt material övervägs för varje byggdel och moment vad som går att återbruka till lägsta energiåtgång och därmed lägsta miljöpåverkan, säger Åke.
Omhändertagande av spillvärme från befintligt kraftverk i drift används för att värma delar av bygget under uppförande.
– När det gäller den yttre miljön kommer vi att genomföra ett test med återetablering av lav för gynna rennäringen, berättar Christina.
För turbin och generator är ett projektmål att minimera oljor och andra smörjmedel.
– Vi ska bland annat använda ett högtrycksystem för turbinreglering. Detta kan sänka behovet av olja med 85 procent jämfört med tidigare tekniska lösningar, säger Åke.
Bygget av kraftstationen ska vara klart under första kvartalet 2024, turbin och generator kommer att installeras under andra kvartalet samma år.
– Under sommaren 2024 beräknas hela den nya anläggningen tas i drift, avslutar Christina Svensson.