Inbrottsvågen ger eko i sociala medier

Det är inte bara polisen som mobiliserar i inbrottsvågens spår. Jakten på tjuvarna pågår även på sociala medier och i lokala sms-grupper.

Hos Roger Albertsson i Bjurträsk hade någon skruvat ur utelampan. När han gick ut med det visade det sig att fler råkat ut för samma sak.

Hos Roger Albertsson i Bjurträsk hade någon skruvat ur utelampan. När han gick ut med det visade det sig att fler råkat ut för samma sak.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2020-09-03 07:00

Som Norran tidigare berättat kraftsamlar polisen i inlandet efter de senaste veckornas inbrottsvåg. Totalt har ett 30-tal villaägare i Västerbotten haft påhälsning, dessutom har även Norrbotten drabbats hårt.

Men det är inte bara polisen som mobiliserar. För varje nytt inbrott som upptäcks växer oron och ilskan hos allmänheten, och i takt med det även vaksamheten: vad är det för mystisk utlandsregistrerad bil som rör sig i området och vad är det för människor som synts till i kvarteret?

Det märks inte minst på sociala medier, där många av iakttagelserna läggs ut. Ett exempel är Facebookgruppen ”Tjuvkoll i Västerbotten”, ett annat är den mer lokala ”Tjyvkoll i Norsjö med omnejd”.

undefined
Det har varit mycket trafik på Facebooksidan ”Tjyvkoll i Norsjö med omnejd” på senare tid.

Den sistnämnda gruppen har vuxit rejält på senare tid.

– Vi har fått 172 nya medlemmar sedan den 5 augusti, berättar administratören Minette Lindström.

Hon tror att sådana här grupper har en viktig funktion att fylla. Inte minst i inlandet, där det är glest med både polis- och mediebevakning.

– Det gör att folk snabbt får upp ögonen för vad som händer, säger Minette Lindström.

Ser hon då några risker med alla iakttagelser som läggs ut? Ja, det är klart att det kan leda till ryktesspridning och att oskyldiga hängs ut.

– Men både Facebook och vi är snabba på att kolla, ta bort och säga till. 

En ännu mer lokal variant finns i Bjurträsk utanför Norsjö. Där har byborna skapat en lokal, sluten sms-grupp där de kommunicerar med varandra.

undefined
Roger Albertsson tycker att det är bra att folk är vaksamma i dessa tider.

Gruppen bildades för att sprida allmän information om vad som händer i byn, men har fått ett uppsving i samband med inbrottsvågen. 

– Nu är säkert 80 procent av hushållen med, säger Roger Albertsson.

För några dagar sedan delade han själv en uppgift som snabbt fick spridning. När hustrun Maria skulle byta utelampan som hade slocknat upptäckte hon att någon hade skruvat ur glödlampan – ett klassiskt trick för att kolla om någon är hemma.

– När jag lade ut det var det en till som hade råkat ut för samma sak. Det var även en som hade jobbat natt som skrev att det varit ovanligt mycket trafik då.

I samma veva såg han också att det var cykelspår på gräsmattan, en oroande upptäckt då inbrottstjuvarna i flera fall har tagit sig fram till husen på cykel.

– Jag trodde att det var Maria som hade kärrat in ved. Men hon hade tagit en annan väg. De här spåren gick klockrent mot lampan, berättar Roger Albertsson.

Hur känns det att tjuvarna kan ha varit så nära?

– Det känns inte alls bra. Det är obehagligt.

Samtidigt tycker han att det är jättebra att den här sms-gruppen finns. Han vill också rekommendera fler, i både bostadsområden och byar, att skapa en liknande grupp.

undefined
I Bjurträsk finns en lokal sms-grupp som har vuxit snabbt efter den senaste inbrottsvågen.

– Den är väldigt effektiv. Det är allvarliga saker som händer och då tror jag att man måste vara på tårna.

Anders Jonsson vid polisen har inte några invändningar mot att alltfler iakttagelser läggs ut på sociala medier:

– Jag tycker att det är bra att folk som bor på de här orterna blir mer vaksamma och reagerar på sådant som normalt inte hör hemma där. Sedan behöver det inte betyda att det är en tjuv, men det är bra att människor kommunicerar och pratar med varandra.

Men han vill också betona att den som ser något misstänkt ska kontakta polisen. Det är viktigt att uppgifterna inte stannar på sociala medier.

– Även om det finns poliser som följer sociala medier så kan vi inte se allt, säger Anders Jonsson.

Fakta inbrottsvågen

De första inbrotten i Västerbotten upptäcktes i mitten av augusti. Dessförinnan, i början av augusti pågick en liknade brottsvåg i Jämtland och Västernorrland.

Vågen av inbrott har inte heller klingat av. Så sent som natten till igår, onsdag, skedde ett nytt inbrott i Norsjö. Dessutom skedde ett inbrott i Malå någon gång mellan lördag och tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!