På onsdagen presenterade den parlamentariska kommunutredningen sitt betänkande. Slutsatsen är att klyftorna mellan landets kommuner ökar och att det krävs förändringar i lagen om alla kommuner ska klara sitt uppdrag.
Inte minst har många mindre kommuner svårt att klara ekonomin och personalförsörjningen.
Kommunsammanslagningar under lupp i ny utredningUtredningen har landat i ett antal förslag som, om de genomförs, ska skapa mer likvärdiga förutsättningar oavsett var i landet man bor.
Det handlar bland annat om att göra en ordentlig översyn av det kommunala utjämningssystemet.
Orimliga skillnader
Enligt utredarna är det inte rimligt att det skiljer sex kronor i kommunalskatt mellan olika kommuner. Då kan ett alternativ vara ett frivilligt skattetak, där en högskattekommun som sänker skatten får ett särskilt statsbidrag.
Vidare föreslås vissa kommuner, på försök, slippa följa vissa lagar och förordningar.
Bättre möjligheter att bygga på landsbygden, bidrag till kommuner som frivilligt slås samman och nedskrivning av studielån för akademiker som bosätter sig i en glesbygdskommun är några andra förslag.
Många kommuner går mot randen av stupet. I vissa fall har det redan passerats. Det har gått så långt att man inte längre klarar att upprätthålla en grundläggande service
Samtidigt betonar utredningens ordförande Niklas Karlsson (S) att mycket arbete ännu återstår.
– Det handlar om att påbörja processer, sa han vid pressträffen där utredningen presenterades.
Skarpare förslag
Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors (S), tillika ordförande i inlandskommunernas samarbetsorganisation Region 10, tycker att det känns bra att mycket av det som Norsjö och grannkommunerna har drivit finns med.
Samtidigt hade han väntat sig mer skarpa förslag.
– Men att exempelvis se över utjämningssystemet, att stärka det strategiska samarbetet mellan kommunerna och att underlätta bostadsbyggandet är jättebra, säger han.
Mikael Lindfors skulle gärna se att Arjeplog får blir försökskommun när det gäller lättnader i strandskyddet:
– Där finns det så många sjöar att var och en som bor i kommunen skulle få en egen sjö plus att det även skulle räcka till 5 518 personer som flyttar in.
Det har i årtionden talats om att det krävs åtgärder för att hela Sverige ska leva, vad talar för att det blir verklighet nu?
– Av den enkla anledningen att många kommuner går mot randen av stupet. I vissa fall har det redan passerats. Det har gått så långt att man inte längre klarar att upprätthålla en grundläggande service.
– Nu äntligen börjar man få upp ögonen för vad som händer i Kommunsverige.